Amennyire laktató, annyira könnyű – tehát egyáltalán nem hizlal. Tulajdonképpen rendkívül sokoldalú zöldség, sokféleképpen variálható, és gyorsan elkészíthető…csak fantáziánk szabhat határt. Akár salátákba apróra, leginkább julienne-re (csíkokra) vágva, hámozatlanul tesszük. Én most egy kicsit megpirítva és töltve hoztam nektek el, az egyik kedvenc receptemet…:) Próbáljátok ki, isteni az íze…, és egészséges…
Pirított cukkini medvehagymával és sajttal töltve/avokádó salátával
Hozzávalók:
1 nagyobb cukkini
1 tubus tejszínes natúr krémsajt
¼ petrezselyem – apróra vágva
1 ek finomra vágott snidling vagy zöldhagyma zöldje
frissen őrölt bors
medvehagyma
só – himalája
avokádó
koktélparadicsom
saláta
spenót
pirított sajt – vagy bacon szalonna
Elkészítés:
A cukkinit hosszában nagyon vékony szeletekre vágjuk kb. 2 mm-re, zöldséghámozóval vagy szeletelő géppel is vághatjuk.
Ha készen vagyunk, akkor egy tálkában a tubus krémsajtot, borsozzuk, és apróra vágott snidlinggel, vagy zöldhagymával ízesítjük, tehetünk bele, ha szeretjük apróra vágott petrezselymet is. Jól keverjük el. Ha túl sűrű egy pici tejszínnel vagy tejfellel hígítsuk.
Ezt követően egy serpenyőbe pici olíva olajat hevítsünk, és a cukkini szeleteket sózzuk, borsozzuk, és pár perc alatt pirítsuk meg, és utána szedjük papírszalvétára.
Fogjuk cukkini szeleteket és fektessük le egymás mellé hosszában, aztán rá széltében, és tegyük rá a medvehagymát, és kenjük rá a sajtkrémet és csomagoljuk össze. Ha szétcsúszna, rögzítsük egy hústűvel. Ezt követően süssük át a serpenyőben.
Készítsük el a salátát, pucoljuk meg az avokádót, és vágjuk szeletekre. Tegyük egy tányérra a salátát, spenótot, avokádót, szórjuk meg pirított baconnal vagy kínáljuk sült sajttal, borsozzuk és locsoljuk meg egy kis citromlével.
Az egészséges étrendbe is beilleszthető, illetve a vegetáriánusok is fogyaszthatják.
*Tudtad?
Kedvező élettani hatás
Forrás: fitway.hu
A cukkini 95%-a szöveti víz: kiválóan pótolja a szervezet vízszükségletét. Sokféle ásványi anyagot (mangán, kálcium, magnézium, kálium, réz, foszfor, cink) és vitamint (A, B1, 2, 6, 9) tartalmaz. Folsavban és élelmi rostban gazdag. Béta-karotin és C-vitamin tartalmánál fogva védi az érfalat. Csökkenti az asztma, a csont-ízületi és a reumatikus gyulladások kockázatát.
Vásárlása:
A kisebb, keskenyebb cukkinik íze édesebb, magvaik puhák. A héj legyen fényes, foltosodástól, puhulástól mentes. A kocsány legyen puha: a kemény kocsány régi szedésre, túlérettségre utal. Ez a cukkini is ehető, de sokkal rostosabb és a magvait nyersen már nem tudjuk könnyedén elfogyasztani.
A méretéhez képest szokatlanul könnyű cukkini már sok vizet veszített, tehát régen szedték le. A sérülékeny cukkinit óvatosan szállítsuk. Hűtőszekrényben 5-7 napig tárolható. A helyenkénti megpuhulás a romlás jele: ekkor azonnal használjuk fel a még ép részeket. Csakis felhasználás előtt mossuk meg.
Jó étvágyat!
Klarissza
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: