Klarissza Blogja

Valami igazán különleges egzotikum…

Ha nagyon ráuntunk a hazai ízekre és ennénk valami igazán különlegeset, vagy ha csak belekóstolnánk a Jamaicai, amúgy nem elhanyagolhatóan zseniális konyha ízeibe, és egy kis Karibi hangulatot szeretnél varázsolni a családodnak vagy magadnak, akkor ezt a fantasztikus receptet el kell készítened, mert egyszerűen isteni finom…:)

Jamaicai Jerk pikáns csirke zöldhagymás lapos kenyérrelJamaicai Jerk pikáns csirke/jalapeno lepény kenyérrel
Hozzávalók:
6 db csirkecomb
Pác:
Apróra vágva:
3 tk friss gyömbér
1 gerezd fokhagyma
1 db nagyobb chili paprika fele – a nagyobbak kevésbé csípősebbek
2 szál zöldhagyma
½ petrezselyem
½ koriander levél – ha nincs elhagyható, akkor tegyünk bele egy egész csokor petrezselymet

Fűszerek:
1 tk szegfűbors
1 tk szemes bors
½ tk chili pehely

1 ek méz
½ ek barnacukor

1 db lime

Elkészítés:
A csirkét mossuk meg, vagdossuk be, – így majd a fűszerek íz világa átjárja a húst -, és sózzuk meg.

A fűszereket egy mozsárban törjük össze.

A fenti hozzávalókat apróra vágjuk, és hozzáadjuk a mozsárban lévő fűszerekhez, és hozzá tesszük a mézet és a barna cukrot. Kicsit törjük össze őket, majd adjuk hozzá a mézet, barnacukrot.

Jamaicai Jerk pikáns csirke lapos kenyérrel

Ha készen vagyunk, akkor a csirkére öntjük a pácot, és egy éjszakán át, vagy minimum 1 órát hűtőszekrénybe pácoljuk.

Ha letelt a pác ideje, akkor egy tepsibe tegyük bele a csirkéket, tegyünk rá kókuszzsírt vagy olíva olajat, és alufóliával lefedve süssük kb. 30 percig, akkor jó, ha puha a hús, közben forgassuk meg párszor.

Az idő leteltével, vegyük le a fóliát és pirítsuk még kb. 5-10 percig. – A sütés vége felé kanalazzuk ki a lepotyogott pácot, hogy ne égjen meg -.

Grill sütőben, illetve a kerti szezonban faszénen is süthetjük a pácolt csirkét, akkor lesz igazán Jerk csirke, hisz jó füstös lesz az íze…:)

Jamaicai Jerk csirke jalapeno lapos kenyérrel

*Az egészséges étrendbe is beilleszthető, ha salátával fogyasszuk. Viszont úgy gondolom, hogy az alábbi lepény kenyeret ki kell próbálni mindenkinek, megéri…, még azoknak is, akik a mindennapokba mellőzik a kenyeret…

 

**Ez a kenyér joghurttal, nagyon finom, élesztő nélküli, így nem terheli a gyomrunkat, a másik, hogy nagyon gyorsan készen van, azt hiszem, hogy többször fogom én is elkészíteni, mint hogy a boltba vegyem a kenyeret…:) Nekem legalábbis nagyon bejött…

Jalapeno lepény kenyér
Hozzávalók:
500 g liszt
1 tk sütőpor
1 tk só
500 g joghurt
pár db jalapeno paprika – vagy zöldhagyma karikára vágva

Elkészítés:
A lisztet és a sütőport tegyük egy tálba, keverjünk hozzá a sót, majd a joghurtot.

Gyúrjuk tálban, majd deszkán ameddig össze nem áll, ha kell, adjunk hozzá még lisztet.

Jamaicai Jerk pikáns csirke jalapeno lapos kenyérrel

Osszuk a tésztát hatfelé – én kisebbeket szeretem, de aki a nagyobb szeleteket, az 4 felé szedje a tésztát. – nyújtsuk ki lisztezett deszkán nem túl vékonyra, kb. félujjnyi vastagságúra, ha szükséges lisztezzük. Végül nyomkodjuk/nyújtsuk bele a friss vagy ecetes jalapeno csíkokat, úgy, hogy ne nagyon “álljanak” ki a tésztából. Én apróra vágott zöldhagymával készítettem. – Ha nem tudunk szép köröket nyújtani, nem gond, vegyünk elő egy kisebb tányért, tegyük rá a kinyújtott tésztára, és vágjuk körbe. – 

Forró teflon serpenyőbe, tegyünk rá egy kinyújtott tésztát és kb. 2-3 percig süssük mindkét oldalát. Akkor jó, amikor elkezd arany barnára pirulni. Ideális esetben szépen felemelkedik, felhólyagosodik.

pikáns Jamaicai Jerk csirke jalapeno lapos kenyérrel

A kész darabokat tegyük tányérra, takarjuk le fóliával addig, amíg felszolgáljuk.

Tálalásnál, szedjük le húst a csontról, tegyük a kenyérre, csepegtessünk rá kevés lime-ot.

Érdekesség:
A „JERK” sütési módszerrel a Jamaicai lakosú Carib-Arawak indiánok főztek, akik a húst alapos tisztítás után, egy éles tárggyal sütés előtt ki lyukazgatták, hogy a különböző fűszereket elhelyezzék bennük, és egyben a lyukak lehetővé tették a hőelvezetést, úgy hogy nem veszített a nedvességéből. Egy mély gödröt béleltek ki kövekkel és zöld Jerk fával, amely, ha égett, akkor füstölt erősen, és ez adta hozzá a húshoz a füstös ízt. Innen kapta az elnevezést: “JERK csirke”. Az eredmény kiváló. A hús nemcsak csodálatosan fűszerezett, de ropogósan sült, szaftos és puha lett.

Jó étvágyat!
Klarissza
Inspiráció:
JamieOliver&Jamal

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!