Klarissza Blogja

Egyedien klasszikus, nemcsak ínyenceknek…

A nyár egyik legkedveltebb ételei a grillen készült finomságok. De minek várni addig, a finom nyári falatokat nem kell nélkülöznöd, sütőben, grillen is bátran elkészítheted. Biztos vagyok benne, hogy ez az egyszerű, de nagyszerű étel a családod kedvence lesz. Könnyű, de laktató étel. Az eredmény pedig tökéletes… és mennyeien finom falatok…🙂

chilis-mézes-lime saslik-salátávalChilis – mézes- lime saslik/salátával
Hozzávalók:
1 kg pulyka apró hús – vagy csirke

Pác:
3 ek szójaszósz
1 tk szecsuani bors mozsárban összetört – vagy fekete őrölt bors
2 ek méz
1 ek olívaolaj
1 db lime leve
3 gerezd fokhagyma – átnyomva
1 tk Sriracha chili szósz – extra csípős
1 csipet chili pehely
2 ek durva darált koriander

zöldpaprika – kockára vágva
Kalifornia paprika – kockára vágva
paradicsom – félbe vágva
vörös hagyma – lila hagyma – vastag karikára vágva
himalája só

Elkészítés:
Ha a bambusz nyársunk van, akkor áztassuk a botokat vízbe, legalább 5 percig.

Egy kis tálban keverjük össze a fenti pác hozzávalókat. Alaposan keverjük össze. Beletesszük a húst, egy éjszakát keresztül pácoljuk. Vagy minimum 1 órát.

lime-chilis- mézes-saslik-salátával

A darabolt apró húst húzzuk a nyársra rétegezve, közéje a nagyobb darabokra vágott zöldpaprikát, kaliforniai paprikát, hagymát, paradicsomot. Sózzuk meg minden oldalát.

Grill sütőben, közepes tűzön kb. 6-8 perc oldalanként süssük.

chilis-mézes-lime saslik

Salátával/rizzsel tálaljuk. Tálalásnál szórjuk meg apróra vágott petrezselyemmel, zöldhagymával és egy kis borssal, és lime gerezdek kíséretében kínáljuk.

Ha salátával fogyasszuk, az egészséges étrendbe is beilleszthető, akár ebédre, sőt vacsorára is nyugodt szívvel ajánlom…:)

*Tipp: A sütőben is megsüthetjük, a sütőrácson, kb. 30 perc, viszont ebben az esetben a sütő aljára, sütő lemezt vagy tepsit helyezzünk, amibe lecsöpögni tud a sült hús szaftja. Viszont itt is forgatni kell többször. Érdemes a maradék páclével időközönként locsolgatni, és egy kis olívaolajjal. Másik megoldás, ha alufóliába csomagoljuk, ráöntjük a maradék páclevet, és kb. 20 perc letelte után levesszük a fóliát, és úgy süssük tovább ropogósra a húst.

mézes-chilis-lime saslik-salátával

Érdekesség:
Forrás: Wikipedia
A nyílt tűzön, nyárson sült hús, az emberiség legelső hővel kezelt étele. A saslik formájában megtestesült változata Oroszországban a kaukázusi népek közvetítésével terjedt el, akik főként kecskét, juhféléket és bárányt tenyésztettek. A kaukázusi saslik ősrégi eredetű étel, bárányhúsból készült, nyárson sütve, faszénparázs felett forgatva, ezekből készültek a legnépszerűbb ételeik. Ma már sertésből, marhából, sőt pulykahúsból, csirkéből is készítik. Máig igen nagy kultusza van a rostélyon és nyárson sütésnek. Az egész világot meghódította. A saslik magyarosított neve a rablóhús.

Jó étvágyat!
Klarissza

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!