Egy adag fiatalság, és egy nagy pofa korsó sör…

Anyukám azt mondta a minap, hogy ehhez kell egy adag fiatalság, és egy jó nagy pofa korsó sör, jó étel az annak, aki szereti… 🙂 Én nem szemezek velük, inkább szemezgetek belőlük… 🙂 Amikor először jártam a tengernél (22 évvel ezelőtt, hú de régen volt…) – ez volt az első találkozásom a tengeri ételekkel. Kis papírzacskóban árulták az utcai sütödében, és azonnal megszerettem. Ezt a sült, ropogós apróhalat, a Fekete tengertől, az Adrián át, a Földközi tengerig, mindenhol készítik és árulják. Ez az egyszerű chips, azoknak is bejön, akik nem szeretik a halat, vagyis azt hiszik, hogy nem szeretik…:) Arról nem is beszélve, hogy az egészséges étrendbe is beilleszthető, és a gyerekekkel is megszerethető ilyen módon a hal… Próbáljátok ki, nagyon finom…:)

Ropogós Fish&chips/salátával

Hozzávalók:

50 dkg apró hal

1 citrom leve

Fűszerek:

½ tk chili pehely

½ tk kurkuma

½ tk gyömbérpor vagy egy kis darab friss reszelt gyömbér

2-3 gerezd fokhagyma – reszelve

½ tk szecsuani bors – vagy őrölt fekete bors

2
csipet só – ízlés szerint, ha még szükséges, mivel előtte pár pácoltuk…

kis extra szűz olívaolaj

panko morzsa – vagy zsemlemorzsa, vagy kukoricaliszt

kókuszolaj a sütéshez

Elkészítés:

Kiengedjük az apró halakat, hagyjuk lecsöpögni egy szűrőben, ha kész, akkor mossuk meg, csöpögtessük le a szűrön keresztül.

Ezt követően egy citromlevét, és két csipet sót keverjünk össze és öntsük rá a halat, és jól keverjük össze, óvatosan, hogy ne törjenek össze a halak, és 5 percig ebben a sós-citromos lében pácoljuk. Ez segít megszabadulni az illattól. Ha letelt az idő, akkor szűrjük le a felesleges lét, és tegyük félre.

Amíg pácolódik a hal, addig a fenti fűszereket keverjük össze egy mozsárba, egy kevés olíva olajjal.

Ha mindennel megvagyunk, akkor az összekevert fűszeres pácot keverjük össze a hallal, és 30 percig pácoljuk.

Ezt követően panko morzsába forgassuk meg.

Egy wokba vagy serpenyőbe melegítsünk kókuszzsírt és forró olajba több adagban, süssük ropogósra a halakat. Akkor jó, amikor mindkét oldaluk aranybarna és ropogós lesz.

Friss salátával, citrom kíséretében tálaljuk. De önmagába is nagyon finom, akár majonéz mártogatóssal kiegészítve.

*Tipp: A legjobb módszer, ha egy zacskóba tesszük a morzsát, vagy lisztet és beletesszük a kis halakat, és jól összerázzuk.

Ma már ezt a fajta apróhalat nálunk is már be lehet szerezni, nagyobb hipermarketek mirelit részlegén, – én az Ázsiai boltba vettem-, általában egy- és félkilós kiszerelésben lehet kapni. Szóval ezt a halat egyben, mindennel együtt kell megsütni.

Itt is megvásároltató/rendelhető:

http://www.rozmar.hu/termek/aquadella-aprohal

Jó étvágyat!

Klarissza

Címkék: ,
Tovább a blogra »