Húsvéti Ez+Az…

Húsvétra mindenkinek van egy szuper ötlete és biztos, hogy mindenki a legfinomabb sonkát készíti. De aki még csak most ismerkedik a sonka főzés rejtelmeivel, annak jól jöhet egy kis infó segítségképpen, és még egy kis Ez+Az finomság…:)

Én kötözött sonkát szoktam venni, ez nem tarja, nem comb, hanem valódi sonka, aminek az állaga, íze nem összetéveszthető mással. Főzés előtt, öntsünk rá hideg vizet, amennyi ellepi, és önthetünk bele fehér száraz bort, és hagyjuk 1-2 órát ázni, hogy a tartósításhoz használt só fölöslege kiázzon belőle.

Ha letelt az idő, akkor öntsük le róla a vizet és hideg vízben kezdjük el főzni. Ne meleg vízbe, mert azzal rontunk az állagán. Az elpárolgott folyadékot rendszeresen pótolni kell, fedő nélkül főzzük. A sonka főzési ideje mindig annyi, ahány kiló, vagyis, ha két és fél kilós, akkor két és fél óráig kell főzni. És szigorúan lassú tűzzön, főzzük, így érjük el a kiváló, nagyszerű főtt állapotot.



Húsvéti sonka/zöldséges-tojásos muffinnal

A főzővízbe ne tegyünk sót – a sonka önmagában is sós -, de ízesíthetjük az alábbi:

Hozzávalókkal:

4 db babérlevél

1 db vöröshagyma félbevágva

3 db fokhagyma

½ tk egész kömény

½ tk egész bors



A főzés vége felé – aki szereti – hozzá adhat egy-két szál füstölt kolbászt is.

Hogy a sonka megfőtt-e, azt hosszú hústűvel nézzük meg, – én a húsnyársammal szoktam – nem villával szurkálom agyon a kis sonkicámat. 🙂 Ha puhára főtt, a sonkalében hagyjuk kihűlni, mert könnyebb lesz szeletelni. A kötözött sonkáról a hálót kihűlés után, tálalás előtt távolítsuk el.

A sonkalevelet nem szabad kiönteni, kiváló alapja egytálételek ízesítéséhez, bablevesnek, lencselevesnek. Le is fagyasztható. A sonka akkor finom, ha van rajta egy kis zsíros rész is, attól lesz igazán zaftos, zamatos.

A kiegészítőkről se feledkezzünk meg, így a húsvéti tojás íze akkor a legfinomabb, ha a tojásokat is a kihűlt sonka levében 10 perc alatt készre főzzük. Az íze annyira finom, amit muszáj megkóstolnia, azoknak, akik még így sosem próbálták.

A tálaláshoz a felszeletelt sonkához tojást, egy kis könnyfakasztó tormát 🙂 és kalácsot kínáljunk.

Az egészséges étrendbe is beilleszthető, ha kalács helyett a lentebbi zöldséges-tojásos muffinnal és sok idény zöldséggel uborka, paradicsom, zöldhagyma kínáljuk.

*És ha már húsvét, akkor persze a csajos híres tojásfestés sem maradhat el, ezen a szép napon. 🙂 Úgy, hogy még van idő holnapig elkészíteni a locsolóknak…



Idén nekem az alábbi szuper ötlet tetszett meg, ami nem is olyan bonyolult, és milyen szép színeket kreálhatunk… szóval csajok, elő a körömlakokkal…:)

Itt nézheted meg:

http://hir.ma/kulfold/szines-hirek/igy-csinalj-csodalatos-husveti-diszeket-koromlakkal/366832?utm_source=AMELI&utm_medium=AMELI&utm_campaign=AMELI

*Nemcsak vegetáriánusoknak, ajánlom ezt a csodálatos és mennyei íz kavalkádot húsvétra.



Zöldséges-tojásos muffin

18-24 muffin – attól függ a mennyisége, hogy mennyi zöldségeket használunk fel

Hozzávalók:

½ lilahagyma

1 szál zöldhagyma

Kaliforniai paprika – 1 piros, 1 sárga és 1 zöld

2 db paradicsom

1/2 csésze bazsalikom

12 tojás

De akár másmilyen zöldségekkel is kiegészíthetjük, ami van otthon, zöldborsó, francia saláta keverék, spanyol zeller, uborka, retek stb…

Elkészítés:

Az összes zöldséget vágjuk apró kis kockára, és keverjük össze egy nagy tálba. Tegyük félre.

A tojásokat üssük bele egy tálba, egy kis sóval és borssal ízesítjük és verjük fel, szép simára. Vegyük elő a muffin sütőformánkat, és tegyük bele a muffin papír kosárkákat. Öntsünk annyi a tojásos keveréket az aljára, hogy kb fél cm vastagságú legyen.

Tegyük rá a zöldséges keveréket. Ezt követően felöntjük annyi tojásos keveréket, hogy töltse ki a tereket a muffin formában. A tetejét cheddar sajttal, kecske sajttal, mozarellával, vagy füstölt sajttal szórjuk meg.  Akár vegyíthetjük is a sajtokat, ki, amit szeret, vagy talál otthon…

Előmelegített sütőben 20-30 percig süssük.

*Tipp: ha kihűlt és sokat csináltunk, akár le is fagyaszthatjuk, és ha szükség van rá, akár egy reggeli alkalmával, akkor mikróban 30 mp – 1 percig lévő idő intervallumban felmelegítjük, és élvezzük a reggeli friss muffinunkat.

Aki esetleg nem főz sonkát, az apróra vágott sonka felvágottal is dúsíthatja a muffinokat.

Jó étvágyat!

Klarissza

*Érdekesség:

Tudjátok, miért esszük a fenti ételek húsvétkor?

A hús Jézust szimbolizálja.

A tojás az életet/feltámadást szimbolizálja.

A kalács Jézus fejére került töviskoszorú jelképe és a torma a keserűségre utal.

Az étkezést egy pohár borral fejezik be általában az emberek, mely Krisztus  vérét testesíti meg. 

Kellemes Húsvéti Ünnepeket Kívánok, minden kedves Olvasómnak.

Happy Easter, all of our my readers.
Klarissza

Címkék: , , , , , ,
Tovább a blogra »