Marha drága, marha jó, de mégsem…

Ez egy igazán ízletes steak,maga a húsimádók körében egy beteljesült álom… Lelke van a húsnak, szinte dalra fakad… Én a jól átsültet preferálom, de ahogy szokták mondani, kinek a pap, kinek a papné…, vagy ahány ház, annyi szokás…Mennyeien szaftos és nagyon finom… Érdemes kipróbálni…:)

Dallas barbecue chilis fűszeres steak & salátával

Hozzávalók:

6 db szeletelt sertéstarja

Cikkekre vágva:

mozzarella sajt

Kaliforniai paprika

uborka

koktélparadicsom

olíva bogyó

retek

újhagyma

jégsaláta

Fűszerek:

1 ek Dallas barbecue chili fűszerkeverék – (ázsiai boltba lehet kapni, de az alábbi fűszereket tartalmazza: koriander, nádcukor, feketebors, chili tengeri só, fokhagyma, paprika, kömény, hagyma, mustár, oregánó)

1 db fokhagyma

1 tk koriander levél zöld

1 db chili – kimagozva, aki nem szereti a csípőset

¼ tk só

½ dl olívaolaj

vitamindús retekcsíra

Elkészítés:

A fenti fűszer hozzávalókat egy mozsárban tesszük és összetörjük.

A megmosott szeletelt sertéstarját a fűszerkeverék mázzal bedörzsöljük, és hagyjuk állni egy fél órát, vagy akár egy éjszakát is, minél tovább pácoljuk, annál porhanyósabb, és omlós steaket kapunk.

A fenti zöldségeket vágjuk fel és tegyük félre.

Ezt követően egy serpenyőbe hevítsünk egy kis kókuszzsírt és süssük ki a bepácolt tarja szeleteket, vagy grillen is süthetjük, vagy akár tepsiben a sütőben. Ha a serpenyő változatot választjuk, akkor, ha eltűnik az olaj a hús alól, mindig pótlólag önthetünk rá egy keveset – ha nincs olaj alatta, könnyen ég…

Ha készen vagyunk, állítsuk össze a salátát, addig az elkészült húst, letakarva néhány percig pihentetjük.

Tegyük egy tányérra a felszeletelt jégsalátát, a félbe vágott koktélparadicsomot, uborkát, újhagymát, Kaliforniai paprikát, olíva bogyót, retket, a cikkekre vágott mozzarella sajtot, melyet borsozzunk, sózzunk egy kicsit.  Szórjuk meg retek csírával és tálaljuk hozzá a fűszeres sült tarja szeleteket.

Locsoljuk meg egy kis olívaolajjal, vagy a serpenyőben maradt sült hús levével és egy pár csepp citromlével. Ez bizony az egészséges étrendbe is beilleszthető…

A pácok különösen fontos szerepet játszanak a húsok előkészítésében, és puhítják is a húst.  Ahogy a kedvenc gyros éttermemben a „Syriana2” – a kilencedik kerületben, a Kinizsi utca és a Knézich sarkán található, ahol is egy hatvanas éveiben járó muszlim bácsi, nap, mint nap dolgozik, aki nem ritkán a Koránt olvassa, amikor benyitok hozzá, maga a megtestesült béke, ráérős, nyugodt mozdulatokkal állítja össze nekünk a finom gyrost. Vele beszélgettem a minap, aki elmondta, hogy a hús fűszerezésén múlik minden, így ez által lesz lelke a húsoknak/sülteknek… És milyen igaza van… Ki enné meg az ízelten húst, hát senki… Úgy hogy bátran ajánlom mindenkinek, a kísérletezést a konyhában… és a fűszerek világában…:) Én ezekhez adok ötleteket nektek, tehát főzzünk/süssünk „Egyszerűen Ízleteset Gyorsan”…

Tehát az elkészítéséhez semmi másra nincs szükségünk, csak jó minőségű alapanyagokra, és egy jó serpenyőre. Elsősorban marhahúsból, de azon kívül még igen sokféle húsból varázsolhatunk steaket. Készülhet borjúból, sertésből vagy bárányból, vagy akár csontos hússzeletekből.  De készíthetünk steaket halból, illetve szárnyasok húsából is. Meg hát a másik lényeges probléma, hogy az itthon kapható magyar marhahús csak ritkán alkalmas a frissen sütésre, mert ehhez gyorsan növő hús marha szükséges, mely jóval hamarabb éri el a vágáshoz szükséges nagyságot, viszont gyenge marad a húsa. Tehát Marha drága, marha jó, de mégsem” tudunk olyan szaftos marha steaket varázsolni, mint az usa-ban, de, aki keres az talál, biztos van olyan húsáruház, ahol azért biztos találhatunk inport árut, de nincs gond, ahogy fentebb írtam, bármiből készíthetünk magunknak finom steaket…

Jó étvágyat!

Klarissza

Címkék: ,
Tovább a blogra »