Ez a trópusi színpompás gyümölcsös íz kavalkád, egy isteni házasság… mely mennyeien finom… és egészségesen is el lehet készíteni, egy kis csavarral… Próbáljátok ki, megéri, akár egy könnyed vacsorára is kiváló… és nem utolsó sorban, az édesség iránti vágyunkat is csillapíthatjuk vele… 🙂
Mangós-joghurtos kehely, narancsos erdei gyümölccsel
3-4 db puha mangó
330 g natúr krémes görög joghurt
2 ek kókuszcukor darálva vagy por alakú édesítőszer, porcukor
1 db narancs reszelt héja
1 db narancs reszelt leve
½ zacskó erdei gyümölcs
1 ek friss bazsalikom levél – apróra vágva
Elkészítés:
A mangót meghámozzuk, és a gyümölcshúst levágjuk a magról, és egy turmix gépbe tesszük és pépesítjük.
Ezt követően egy tálkába tegyük az erdei gyümölcs keveréket, porcukorral keverjük össze, reszeljük rá a narancs héját, – vigyázva, hogy a narancs fehér részét ne reszeljük hozzá. – Facsarjuk ki a narancs levét, adjuk a gyümölcshöz, és jól keverjük össze. Ha kész, apróra vágott bazsalikom levelet adjunk hozzá, és ezzel is keverjük össze.
Ha a fentiek is elkészültek, akkor egy pohár joghurtot, jól keverjünk össze, és készítsük el a desszertünket.
Vegyünk egy desszertes poharat és tegyünk 3-4 ek joghurtból a pohár aljára, utána tegyük rá a mangó pépet, aztán megint joghurtot és megint mangó pépet, a desszertünket koronázzuk meg a bazsalikomos-narancsos gyümölccsel.
Díszítsük menta levéllel, és reszelt narancshéjjal.
Jó étvágyat!
Klarissza
Inspiráció: GordonRamsay
Mangó, a szerelem gyümölcse
Forrás: mindmegette.hu
A mangónak több mint ezer fajtája van, alakja, színe, mérete is változó. Az indiaiak szent növénynek, a szerelem szimbólumának tartják. Indiában a mangó az esküvők elmaradhatatlan kelléke, a szerelem szimbóluma, és állítólag segíti a gyermekáldást. Számos hindu szertartásban megtalálható. Buddha híres pihenőhelye is egy mangó liget volt.
A mangó nagyon lédús, fanyar-édeskés ízű, fűszeres illatú vitaminbomba. Élelmi rostban gazdag, 83 százaléka víz, A-, B1-, B2-, C- és E-vitaminban gazdag. Az ásványi anyagok közül a kálium és a magnézium nagyarányú jelenléte jellemzi, kalcium-, foszfor-, nátrium- és vastartalma is jelentős. Jótékony hatással van a szívre, segíti a vérképzést, óvja a bőrt, védi a szervezetet a káros szabadgyököktől, antibakteriális, immunerősítő, rákmegelőző, antioxidáns és vízhajtó hatású, méregtelenít. Vásárlása nehéz, mivel éretlenül szedik, még kemény, amikor a boltokba kerül, az érettebbek héja megtapintva kissé benyomódik, ekkor a legfinomabb, illata ilyenkor intenzív, fűszeres – túléretten émelyítő -. Az érett gyümölcs élvezeti értéke néhány napig hűtőszekrényben nem romlik. Vigyázat: a mangó allergént tartalmaz, arra érzékenyeknél főként bőrkiütés jelentkezhet!
Sokféle felhasználása az érettségétől is függ. Az éretlen mangó salátába vagy savanyúságnak is finom, megpárolva zöldségként fogyasztják. Az érett gyümölcs használható fel a legszélesebb körben: krémmé pépesítve adhatjuk süteményhez, tortához, bólét vagy fagylaltot is ízesíthetünk vele, gyümölcslét, turmixot, chutney-t készíthetünk belőle, szeletelve és szárítva aszalt gyümölcsként is nagyon finom.
Klarissza
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: