Klarissza Blogja

Jamaicai íz varázs…

Egyszerűen izgalmas, ízletes, mit is mondhatnék még, mindazoknak, akik imádják a fűszeres húst és szívesen kísérleteznek a konyhába… Mennyei és a végeredmény gyönyörű és izgalmasan finom sült csirke. Ezt nem lehet kihagyni, ki kell próbálni… 🙂

füstös pikáns jamaicai sült csirke – kókuszos rizzselFüstös pikáns jamaicai sült csirke – kókuszos rizzsel
Hozzávalók:
6 db csirkecomb
só – ízlés szerint

Fűszerek – apróra vágva
1 közepes vöröshagyma
3 db chili kimagozva, aki nem szereti a csípőset – (én 2 db chili kimagoztam egy chili csípősen hagytam)
1-2 ek gyömbér
3 db fokhagyma – (én 2 db fokhagymát és 3 db sült fokhagymát használtam fel)
2 tk friss kakukkfű – vagy szárított
1 szál egész újhagyma
2-3 ek szójaszósz
1 ek olívaolaj – 1 ek rozmaringos olaj
12 db jamaicai egész szegfűbors – ha nincs 1 tk itthon kapható szegfűbors – (nekem most nem volt, így helyettesítettem ½ tk szegfűbors, és hétbors durvára darát fűszerkeverék)
3 db babérlevél
1 lime lé

Elkészítés:
A fenti fűszer hozzávalókat egy mozsárban tesszük és összetörjük. Ha nincs, mozsár egy darálóba tegyük és őröljük meg.

A pác ¼ tegyük félre. A megmosott csirke combokat, melyet bevagdostunk több helyen, 3-4 helyen, sózzuk egy picit, és az összekevert fűszerpáccal dörzsöljük be a csirkét, a bevagdosott részhez is jól nyomkodjuk be a pácot, hagyjuk állni egy fél órát, vagy akár egy éjszakát is.

füstös pikáns sült csirke jamaicai – kókuszos rizzsel

Tegyük egy tepsibe, tegyünk rá kókuszzsírt, vagy locsoljuk meg olívaolajjal, fedjük le alufóliával, és 200 fokon 30 percig süssük, ezt követően fólia nélkül még 15 percig ropogósra süssük a csirkét. Akkor jó a sült csirke, amikor leválik a csontról a hús. Grillsütőben, vagy kerti faszenes grillen is kisüthetjük.

füstös pikáns jamaicai sült csirke – kókuszos rizzsel

Amíg sül a csirke, tegyük egy serpenyőbe a félre tett pác keveréket, tegyünk hozzá egy-két evőkanál ketchupot, és egy kevés sötét szójaszószt, lassú lángon forraljuk össze. Ez lesz a csirke mázas öntete.

füstös pikáns jamaicai sült csirke  szósszal – kókuszos rizzsel

A megsült csirkét öntözzük meg a mázas öntettel, salátával, kókuszos rizzsel vagy egy frissen sült kenyérrel, mártogatva a finom szószt tálaljuk.

Kókuszos rizs:
Hozzávalók:

1 ½ csésze rizs
1 doboz kókusztej
1 dobozoz víz (a kókusztejes dobozzal mérjük ki)
kakukkfű
1 db chili
egy csipet só

Elkészítés:

Közepes lángon felforraljuk, fedő alatt, utána megkeverjük, és alacsony hőfokon még jó 10 percig főzzük.

füstös pikáns jamaicai sült csirke  szósszal – kókuszos rizzsel1

*Tipp: otthoni füstölést akár kerti grillen is elvégezhetjük. Viszont, ha nincs kertünk, akkor egy grill tepsi egyik sarkába fűszereket, kakukkfű, zsálya, babérlevél 2 maréknyi halmokat helyezünk. Rátesszük a fedelét, és rá a csirkecombokat, fedjük be alufóliával szorosan, és tegyük a gázra, vagy villanytűzhelyre, úgy, hogy csak azt a sarkát érje a láng/meleg, ahová a fűszerhalmokat helyeztük, 5 percig így füstöljük a csirkecombokat, és utána tegyük az egészet a sütőbe.

Salátával tálalva, az egészséges étrendbe is beilleszthető.

Jó étvágyat!
Klarissza
Inspiráció: NikiWickes

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!