Ki ahogyan szeretné, egy kicsit franciásan, akkor a lágy sajt és fehérbor, ha németesen szeretnénk tolni, akkor bizony, sör dukál a camembert-hez. 🙂 Nyáron, a grillen is elkészül. Meleg előétel, különleges, fantasztikus és olcsó szinte filléres vacsora, melyet pár perc alatt elkészíthetünk. Egyszerűen mennyei a fűszeres vaj és a krémes fokhagymával kent friss kenyeret, az olvadt camembert sajtba mártogatni… 🙂 Nyami-nyami… Egyszerűen imádom…
Sült fokhagyma rozmaringgal – camembert sajttal
Hozzávalók:
2 nagy fej fokhagyma
1 szál rozmaring – kettévágva
3 db babérlevél
2 nagy csipet hétbors fűszerkeverék – vagy fekete bors durvára darált
1 nagy csipet só durva – himalája – vagy tengeri só
1 csipet chili pehely
3 ek méz
8 ml olívaolaj
40 g vaj
20 dkg camembert – fadobozos
friss szeletelt kovászos bagett kenyér
Elkészítés:
Éles késsel levágjuk a pucolatlan egész fokhagyma tetejét, “talpat” vágunk úgymond, hogy megálljanak az edényben. Ami külső héj magától leesik, nem gond, dobjuk ki. A többi külső héj maradjon rajta, tehát nem kell megpucolni.
Tegyük egy sütőtálba, vagy jénaiba, és adjuk hozzá a fenti fűszereket.
Tegyük előmelegített a sütőbe 200 fokra kb. 30-40 percre. Figyeljünk rá ne égjen meg, lehet, hogy 20-30 perc is elég neki, sütője válogatja…
Mielőtt lejárna az idő, előtte 10 perccel tegyük a sütőbe a camembert sajtot.
– A sütőbe helyezés előtt, csomagoljuk ki – tegyük vissza a dobozába – fedő nélkül -. A tetejét X-alakban, keresztbe vágjuk be, úgy háromnegyed részig, ne vágjuk át az alja részt. – De aki szeretné jénaiba is teheti a sajtot -.
Amikor a sajt pirulni kezd, kivesszük, és tálaljuk a finomságokat, friss szeletelt kovászos bagett kenyérszeletek díszes társaságában. Íz fokozáshoz még kínálhatunk mellé diót, friss szőlőt.
A sült fokhagyma amennyire egyszerű, épp annyira mennyei, főleg annak, aki szereti a sült fokhagyma ízét, az olvadt sajttal együtt maga a mennyország…
*Tipp: A sült fokhagymát egyszerűen csak megnyomjuk, így könnyen kicsússzanak a héjából a fokhagymagerezdek. Lehet mártogatóst is készíteni a sült fokhagyma gerezdekből. Egy kis tejföl, joghurt, olívaolaj, pár csepp citromlé, só, bors kíséretében. Húsok, saláták mellé, vagy szendvicsekbe, hamburgerbe öntetként is kiváló.
Jó étvágyat!
Klarissza
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: