Álcázva, de attól még ő az igazi svéd…

Rajongója vagyok a csokoládénak, így a kis kedvencemet egy kis átalakításnak vetettem alá, icipici varázslat alapján, született meg ez az egyedi nosztalgikus gyönyörűség, mely egyszerűen mennyei, csoki imádóknak, csak ajánlani tudom… 🙂

Csupa csokis mandula torta – áfonyával

Hozzávalók:


Tésztához:

 4 tojás fehérje

120 g nádcukor

250 g héjas mandula ledarálva

50 g egész héjas mandula félig ledarálva

Krém:

4 tojás sárgája

30 g keményítő

2 dl tej

200 g vaj felkockázva

10 dkg porcukor – de lehet kevesebb is, de több nem…

1 tk vanília kivonat

1 tábla jó minőségű étcsokoládé – helyette az ínyencek nutellát is tehetnek bele

Tetejére:

1 tábla jó minőségű étcsokoládé

1 kis darabka vaj

mandula pehely, áfonya a díszítéshez

Tésztalap elkészítése:

A 250 g mandulát a nádcukorral együtt ledaráljuk. Az 50 g mandulát szintén ledaráljuk annyira, hogy egy kicsit darabosabb maradjon. Hozzáadjuk a cukros-mandulás keverékhez és elkeverjük.

A tojások fehérjét habbá verjük és egy fakanál segítségével belekeverjük a mandulás keveréket.

Két lapot sütünk ki: kivajazott kerek csatos tortaformába beletöltjük a massza felét, megrázogatjuk, így egyenletes lesz és így sütjük  meg. Ha kész az egyik lap, kicsit hagyjuk kihűlni, óvatosan kivesszük a formából, majd jöhet a másik lap.

Krém:

A tojások sárgáját kikeverjük a keményítővel, porcukorral, tejjel, végül hozzáadjuk a vanília kivonatot és felfőzzük. – pudingszerűnek kell lennie -. Folyamatosan kavargassuk, hogy le ne égjen. Ha kész, vegyük le a tűzről. Amikor még meleg adjuk hozzá a kockára darabolt vajat hagyjuk felolvadni benne, és jól keverjük el.

Közben vízgőz felett olvasszuk fel az apróra tördelt étcsokoládét egy pici darabka vajjal. Ha kezd felolvadni, kevergessük meg. Ha kész, zárjuk el a hőt, és vegyük le a tálat, egy kicsit hagyjuk hűlni és utána keverjük hozzá a fenti krémhez. Végül hűtsük ki teljesen a krémet.

Ha kihűlt a krém, töltsük meg a tortalapok közötti részt.

Közben vízgőz felett a másik tábla csokoládét olvasszuk fel, egy pici darabka vajjal. Ha kezd felolvadni, kevergessük meg. Ha kész, öntsük a torta tetejére és az oldalát is kenjük be csokoládémázzal.

Tegyük a hűtőbe dermedésig. Hűtőből kivéve pár perc után fogyasztható. Díszítésként, szórjuk meg mandula pehellyel és áfonyával. – hidegen tároljuk. –

*Tipp: Ha esetleg a vaj kicsapódna a krémnél, nincs semmi gond, akkor egyszerűen keverjük alaposan át egy robotgéppel, vagy kézi mixerrel, hogy sima krémet kapjunk. A végeredmény tökéletes lesz.

Jó vasárnapi kényeztetést!

Klarissza

Címkék: , ,
Tovább a blogra »