Klarissza Blogja

Az a bizonyos svéd, aki meghódította a világot…

Nagy rajongója vagyok én is, egyszerűen mennyei és imádom, 3 szelet nálam tuti lecsusszan… 🙂 de a csokis variációs is a kedvencem, de majd arról legközelebb… Érdemes kipróbálni, mert nagyon finom…

svéd mandulatorta eperrel

Svéd mandula torta
Hozzávalók:

Tésztához:
120 g kókuszcukor vagy nádcukor
250 g héjas mandula ledarálva
50 g egész héjas mandula félig ledarálva
4 tojás fehérje

Krém:
4 tojás sárgája
30 g keményítő
2 dl tej
200 g vaj felkockázva
10 dkg kókuszcukor ledarálva – de lehet kevesebb is, de több nem…
1 tk vanília kivonat

Tetejére:
50 g mandula pehely – serpenyőben pár percig pirítva, míg szép arany barna nem lesz a széle -, de nem fontos megpirítani, aki nem szereti…

Tésztalap elkészítése:
A 250 g mandulát a nádcukorral együtt ledaráljuk. Az 50 g mandulát szintén ledaráljuk annyira, hogy egy kicsit darabosabb maradjon. Hozzáadjuk a cukros-mandulás keverékhez és elkeverjük.

svéd mandulatorta IKEA eperrel

A tojások fehérjét habbá verjük és egy fakanál segítségével belekeverjük a mandulás keveréket.

Két lapot sütünk ki, egy kerek csatos tortaformába – sütő papapírral kibélelt, ha nincs vajazzuk ki a tortaformát – beletöltjük a massza felét, megrázogatjuk, így egyenletes lesz és így sütjük  meg. Ha kész az egyik lap, kicsit hagyjuk kihűlni, óvatosan kivesszük a formából, majd jöhet a másik lap megsütése.

Krém:
A tojások sárgáját kikeverjük a keményítővel, porcukorral, tejjel, végül hozzáadjuk a vanília kivonatot és felfőzzük. – pudingszerűnek kell lennie -. Folyamatosan kavargassuk, hogy le ne égjen. Ha kész, vegyük le a tűzről. Amikor még meleg adjuk hozzá a kockára darabolt vajat hagyjuk felolvadni benne, és jól keverjük el.

svéd mandulatorta eperrel

Végül hűtsük ki teljesen a krémet. Ha esetleg a vaj kicsapódna, nincs semmi gond, akkor egyszerűen keverjük alaposan át egy robotgéppel, vagy kézi mixerrel, hogy sima krémet kapjunk. A végeredmény tökéletes lesz.

Ha kihűlt a krém, töltsük meg a tortalapok közötti részt, valamint a tetejét és az oldalát is kenjük be, a végén pedig az enyhén pirított mandulaszeletekkel vonjuk be a tetejét. Hidegen tároljuk. Hűtőből kivéve pár perc után fogyasztható!

Jó étvágyat!
Klarissza

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!