Magyarosan is duplázva a legjobb…

Ez tuti biztos, hogy a húsimádók kedvence lesz. Sűrű, ízletes, pikánsan csípős és sok hússal készül… Egyszerűen ebből tényleg elég egy tányérral és persze mind a tíz ujjadat megnyalod utána… 🙂 Nem ördöngösség, bátran készítsétek el…

Magyaros pikáns babgulyás leves

Hozzávalók:

50 dkg marhalábszár

½ db kisebb füstölt csülök

1 nagy ek kókuszzsír

15 dkg bab

10 dkg kolozsvári szalonna

5 dkg tüzes kolbász

3 fej vöröshagyma

2 db paradicsom

2 db paprika

Fűszerek:

1-2 db babérlevél

1 tk ételízesítő

2 tk kalocsai pirospaprika

½ tk hétbors – vagy őrölt fekete bors

½ mk őrölt kömény

½ tk kakukkfű

¼ zöld hegyes paprika  – vagy chili

3 gerezd fokhagyma

Zöldség:

2 szál sárgarépa

1 szál fehérrépa

¼ karalábé

¼ zeller

2 nagyobb krumpli

1 csokor petrezselyem

½ csokor zeller

Elkészítés:

A marhalábszár húst megmossuk, és felkockázzuk. Ebből pörkölt sűrű alapot készítünk, és készre főzzük.  Recept itt a blogomon:

https://klarisszablogja.cafeblog.hu/2014/02/16/mamoros-bodulat/

– Én, amikor marhapörköltöt készítek, el szoktam tenni egy jó adagot a fagyasztóba, hogy a babgulyásnál majd felhasználhassam későbbiekben-, így teszek a csülökkel is, csak a felét használom fel a bablevesnél… így amikor ez a recept kerül terítékre nálunk, akkor már mindkét hús készen áll, a fagyasztóban…, és persze elmentem a fagyasztóba a csülök levet is. 🙂

A babot 1 órára beáztatjuk, hideg, sós vízbe, – elég egy órára áztatni, mert így nem ráncosodik meg a bab külseje, és azért sós vízbe, mert nem fog szétesni a bab, főzés közben – ezt követően feltesszük főzni, és háromnegyedig megfőzzük.

A füstölt csülköt is feltesszük főzni egy másik fazékba, amikor megpuhult, akkor apró kockákra vágjuk. Főzési idő: kb. 2 óra.

A kolozsvári szalonnát, kolbászt, hagymát, paprikákat, paradicsomot kockára, a zöldséget is apróra vágjuk.

Egy lábasba felforrósítjuk a kókuszzsírt, beletesszük a kolozsvári szalonnát, kolbászt és a hagymát, elkezdjük megpirítani, amikor kezd üveges színű lenni a hagyma, akkor beletesszük a paradicsomot, paprikát, erős paprikát/chilit, fokhagymát, apróra vágott petrezselymet és zeller levelet és pirítjuk, kb. 5 percig.

Utána levesszük a tűzről, és hozzáadjuk a pirospaprikát és felöntjük 2 merőkanálnyi csülök lével – amiben a csülköt megfőztük – és hozzáadjuk a zöldségeket, jól elkeverjük, és visszatesszük a tűzre, és kissé megpirítjuk, kb. 5-10 perc.

Ezt követően hozzáadjuk a fenti fűszereket, babot, és felöntjük vízzel, úgy hogy csak épphogy ellepje. Amikor félig megfőtt a zöldség hozzáadjuk a krumplit, és több mint háromnegyed részig főzzük, ezt követően, hozzáadjuk az felkockázott füstölt csülköt és a marha pörkölthúst és készre főzzük, zöldség puhulásáig. Friss kenyérrel, csípős paprikával tálaljuk.

Jó étvágyat!

Klarissza

Címkék: ,
Tovább a blogra »