Ez tuti biztos, hogy a húsimádók kedvence lesz. Sűrű, ízletes, pikánsan csípős és sok hússal készül… Egyszerűen ebből tényleg elég egy tányérral és persze mind a tíz ujjadat megnyalod utána… 🙂 Nem ördöngösség, bátran készítsétek el…
Magyaros pikáns babgulyás leves
Hozzávalók:
50 dkg marhalábszár
½ db kisebb füstölt csülök
1 nagy ek kókuszzsír
15 dkg bab
10 dkg kolozsvári szalonna
5 dkg tüzes kolbász
3 fej vöröshagyma
2 db paradicsom
2 db paprika
Fűszerek:
1-2 db babérlevél
1 tk ételízesítő
2 tk kalocsai pirospaprika
½ tk hétbors – vagy őrölt fekete bors
½ mk őrölt kömény
½ tk kakukkfű
¼ zöld hegyes paprika – vagy chili
3 gerezd fokhagyma
Zöldség:
2 szál sárgarépa
1 szál fehérrépa
¼ karalábé
¼ zeller
2 nagyobb krumpli
1 csokor petrezselyem
½ csokor zeller
Elkészítés:
A marhalábszár húst megmossuk, és felkockázzuk. Ebből pörkölt sűrű alapot készítünk, és készre főzzük. Recept itt a blogomon:
https://klarisszablogja.cafeblog.hu/2014/02/16/mamoros-bodulat/
– Én, amikor marhapörköltöt készítek, el szoktam tenni egy jó adagot a fagyasztóba, hogy a babgulyásnál majd felhasználhassam későbbiekben-, így teszek a csülökkel is, csak a felét használom fel a bablevesnél… így amikor ez a recept kerül terítékre nálunk, akkor már mindkét hús készen áll, a fagyasztóban…, és persze elmentem a fagyasztóba a csülök levet is. 🙂
A babot 1 órára beáztatjuk, hideg, sós vízbe, – elég egy órára áztatni, mert így nem ráncosodik meg a bab külseje, és azért sós vízbe, mert nem fog szétesni a bab, főzés közben – ezt követően feltesszük főzni, és háromnegyedig megfőzzük.
A füstölt csülköt is feltesszük főzni egy másik fazékba, amikor megpuhult, akkor apró kockákra vágjuk. Főzési idő: kb. 2 óra.
A kolozsvári szalonnát, kolbászt, hagymát, paprikákat, paradicsomot kockára, a zöldséget is apróra vágjuk.
Egy lábasba felforrósítjuk a kókuszzsírt, beletesszük a kolozsvári szalonnát, kolbászt és a hagymát, elkezdjük megpirítani, amikor kezd üveges színű lenni a hagyma, akkor beletesszük a paradicsomot, paprikát, erős paprikát/chilit, fokhagymát, apróra vágott petrezselymet és zeller levelet és pirítjuk, kb. 5 percig.
Utána levesszük a tűzről, és hozzáadjuk a pirospaprikát és felöntjük 2 merőkanálnyi csülök lével – amiben a csülköt megfőztük – és hozzáadjuk a zöldségeket, jól elkeverjük, és visszatesszük a tűzre, és kissé megpirítjuk, kb. 5-10 perc.
Ezt követően hozzáadjuk a fenti fűszereket, babot, és felöntjük vízzel, úgy hogy csak épphogy ellepje. Amikor félig megfőtt a zöldség hozzáadjuk a krumplit, és több mint háromnegyed részig főzzük, ezt követően, hozzáadjuk az felkockázott füstölt csülköt és a marha pörkölthúst és készre főzzük, zöldség puhulásáig. Friss kenyérrel, csípős paprikával tálaljuk.
Jó étvágyat!
Klarissza
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: