Mert ropogósan a legjobb…

Imádom a ropogós csirke szárnyat, viszont nagyon nem szeretem, ha a panír alatt a csirke bőre nincs jól átsülve, egyszerűen olyankor már nem is esik jól az étel… Mint az a bizonyos gyorséterembe is így készítik… egyszer kóstoltam, azóta többet nem, és ugye bár 4-5 db-ot adnak 750-ért, ennyiért egy kg tudok venni a piacon, még olcsóbban is… Szóval ki okosodtam, hogyan lehet jó ropogós szárnyacskákat készíteni…Így most megosztom veletek… ez a receptem nagy népszerűségnek örvend a családom és barátaim körében…

Készítsétek el, nagyon finom… 🙂

Extra ropogós fűszeres csirkeszárny-tejszínes krumplipürével

Hozzávalók:

1 kg csirke szárny

Fűszerek:

hét bors fűszer – vagy őrölt bors

só – himalája

kakukkfű

2 gerezd fokhagyma – átnyomva

őrölt babérlevél

őrölt kömény

Panírozáshoz:

natúr kukoricapehely – cornflakes

kukoricaliszt

sajt – reszelt

chili pehely

színes bors – durvára tört

tojás

Elkészítése:

A csirke szárnyak, szárnyvégét levagdossuk – erre nincs szükség – utána a hajlatnál kettévágjuk. A fent hozzávalókkal fűszerezzük, meglocsoljuk extra szűz olíva olajjal. És 30 percet, vagy akár egy éjszakán keresztül a hűtőbe pácoljuk.

Ha bepácolódott a hús, akkor tegyük egy tepsibe, tegyünk rá egy kis olíva olajat és alufólia alatt kb. 10-15 percig magas hőfokon süssük, ezt követően alufólia nélkül max. 5 percig. Akkor jó, ha három negyedig megsült a csirke szárny.

Ha készen vagyunk, hagyjuk kihűlni, addig készítsük elő a panírozáshoz az alapanyagokat.

Egy jó adag natúr kukoricapelyhet összedarálunk, vagy egy zárt zacskóba tesszük, és nyújtófával 2-3* átmegyünk rajta, de csak annyira, hogy maradjanak különböző nagyságú darabok, de egy kis része legyen durvább zsemlemorzsa minőségű, hogy a panír egyenletes, és olyan rusztikus legyen., de aki szeretné, lehet egy kicsit finomabbra is. Ebbe a keverékbe, chili pehelyt, színes durvára tört borst, sót és sajtot reszelek.

Ezt követően bundázhatjuk az előkészített, kihűlt szárnyacskákat: kukoricaliszt (ez azért jobb, mint a sima liszt, mert egyáltalán nem szívja meg olajjal magát a panír, ha sima olajat használunk) – (viszont én kókusz olajat használok: lásd: alapanyagok, ettől függetlenül is kukoricalisztet használok), tojás, és az elkészített fenti morzsába panírozom az több mint félig átsült csirke szárnyakat. Mivel már elősütöttük a csirkét, így hamar megsül az olajban, akkor jó, amikor szép arany barnára megsült a panír. Tejszínes krumplipürével tálaljuk.

Az egészséges étrendet követőek salátával fogyasszák.

A krumplipürét illetően is igaz a mondás, miszerint ahány ház, annyi szokás… Nálunk a lányom Ancsa szokta készíteni a krumplipürét, az igazi krémesség, lágyság és ízletesség jellemzi, egyszerűen fenséges…:)

Ha szeretnéd kipróbálni, íme a recept:

Tejszínes krumplipüré:

Hozzávalók:

1 kg krumpli

5 dkg vaj

1 dl tej

1-2 dl tejszín

ételízesítő

szerecsendió – ez elhagyható, aki nem szereti

Elkészítés:

A krumplit meghámozzuk, és kisebb kockákra vágjuk, majd tegyük fel annyi vízben, ami pont ellepi. Ízesítsük ételízesítővel, és lassú tűzön főzzük puhára. Amikor megfőtt a krumpli, szűrjük le, adjuk hozzá a vajat, és robotgéppel keverjük simára. Közben adjuk hozzá a tejet és a tejszínt – annyit adjunk hozzá, amennyit a krumpli felvesz – de még nem folyik szét, hanem olyan szép krémes állagú lesz. Aki szereti, reszelhet bele egy kicsi szerecsendiót, de ne sokat, mivel nagyon intenzív az íze.

*Tipp: ha sima zsemlemorzsás panírozást használok, akkor is mindig elősütöm a fentiek alapján a csirke szárnyakat.

Jó étvágyat!

Klarissza

Címkék: , ,
Tovább a blogra »