Ez az igazi Bécsi fánk a nagyitól, házi baracklekvárral, nem maradhat ki a hétvégi menüből, én már nagyon sokszor elkészítettem, egyszerűen mennyei. Készítsétek el, nagyon finom az tuti biztos, hogy hipp-hopp, el fog fogyni… 🙂
Bécsi fánk nagyi módra:
Hozzávalók: 25-30 db
50 dkg liszt
8 dkg finom kristálycukor
4 dkg friss élesztő
8 dkg olvasztott vaj
0,5 dkg só
1 tojás
3 tojás sárgája
2,5 dl tej
1 ek rum
1 csomag vaníliás cukor
1 citrom héja, reszelve – én már kipróbáltam narancs héjjal is, egyszerűen mennyei
házi baracklekvár
porcukor a díszítéshez
bő kókuszzsír vagy olaj a sütéshez
Elkészítés:
A lisztet sütőlapra szitáljuk és a sütőben, 50 0C-on 20 percig melegítjük. A tej felében feloldjuk az élesztőt, a megmelegített lisztet egy tálba tesszük, a közepébe egy mélyedés vájunk, és ebbe öntjük az élesztős tejet, ebből kevés liszttel puha kovászt készítünk, majd letakarva meleg helyen 20 percig pihentetjük.
Közben a maradék tejben feloldjuk a kristálycukrot, a vajat, a sót, a vaníliás cukrot, és a rumot. Amikor a kovász felületén széles repedések keletkeznek, mindezeket összedolgozzuk a citromhéjjal, a tojással és a tojássárgájákkal együtt, s az így kapott kelt tésztát, fakanállal addig verjük, míg selymesen fényes lesz, s hólyagokat vet. Ekkor letakarva, meleg helyen 30 percig kelesztjük.
H a megkelt a tészta, akkor belisztezett deszkán kb. kisujjnyi vastagságúra nyújtjuk és a lisztet jól lesöpörjük róla, és egy 7 cm-es fánk szaggatóval, vagy egy nagyobb pohár/vagy bögre segítségével kiszaggatjuk a fánkokat. – ha szükséges, akkor a fánkszaggatót lisztezzük, hogy ne ragadjon rá a tészta – Ha készen vagyunk, akkor egy konyharuhával letakarva addig kelesztjük, míg egyharmadukkal meg nem nőnek.
Eközben felforrósítjuk a bő zsiradékot/vagy olajat a megfelelő hőmérsékletre. – figyeljünk a zsiradékra, hogy tényleg megfelelő legyen a hőmérséklete, akkor jó, amikor a zsírba csepegtetett víz hangosan sistereg. Tehát semmi esetre se hagyjuk ott az olajat, mert ha túl forrósodik, akkor megéghetnek a fánkok, hamar megsül kívülről és belül nyers marad. A fánk sütést mindig azzal az oldalával kezdjük, ami felül van kelesztéskor, lehet egy lyukat nyomni a tetején – és beletesszük a fánkokat. kb. 2 perc múlva a fánkokat óvatosan megfordítjuk, s a másik oldalukat is ugyanennyi ideig sütjük. Ezután lyukas szűrőkanállal kiszedve rácson lecsepegtetjük, vagy papírtörlőre tesszük.
Tálaláskor porcukorral meghintve házi baracklekvárral kínáljuk ezt a csodálatosan finom, hagyományos bécsi farsangi fánkot, melyet egyszerűen tényleg nem lehet megunni.
*Tipp: nem kell félni a keltészta készítéstől, ha a fenti lépéseket betartod, garantált sikered lesz.
Jó étvágyat!
Klarissza
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: