Az ízek és a vitaminok tárháza, olasz temperamentummal, egy reggeli vagy vacsora során, szinte felbecsülhetetlen energiát add akár reggelre, hogy ezerrel indulhasson a nap, vagy estére a kedvesünk mellé… 🙂
Hozzávalók: 2 fő részére
4 db koktélparadicsom
1 gerezd fokhagyma
1 maréknyi spenót
1 kk. extra szűz olíva olaj
2 tojás
2 szelet kolozsvári szalonna, füstölt sonka
Fűszerek:
ázsiai hétbors fűszer
bazsalikom
oregánó
kakukkfű
rozmaring
1 zacskó szarvasi mozzarella
1 db kaliforniai paprika
parmezán
cheddar sajt
4 szem olíva bogyó
jégsaláta
2 szelet Prosciutto olasz sonka
2-3 csipet búzacsíra
Elkészítés:
Előkészítjük a fenti hozzávalókat. A mozzarella, parmezán sajtot, salátát felszeleteljük, az olíva bogyót 1-2 db-ot félbevágjuk. A paradicsomokat félbevágjuk, megpucoljuk a fokhagymát és vékonyan felszeletelve a paradicsom tetejére teszünk egy-egy szeletet. A kaliforniai paprikából a vastagabb részénél levágunk 2 szeletet.
A spenótot megmossuk, a szárát eltávolítjuk.
Egy-egy teflon serpenyőbe olíva olajat hevítünk, az egyikbe rádobjuk a spenótot, leheletnyi borssal fűszerezzük, egy percig pároljuk, – így megmaradnak a vitaminok – közben melléje tesszük, lefelé fordítva a félbevágott fokhagymás, paradicsomot, és megpirítjuk. Ha kész a spenót, beletesszük a Kaliforniai paprikát és beleütjük a tojást, és megsütjük. A másik serpenyőben ezzel egy időben, pedig kisütjük, ropogósra pírijuk a szalonnát, és a sonkát.
Ha minden megsült, tálalhatjuk, jégsalátával, szeletelt mozarellával, melyet megborsozzunk, meglocsoljuk egy pár csepp olíva olajjal. A paradicsomokat, egy picit a fenti fűszerekkel megszórjuk, és erre is egy két csepp olíva olajat ízesítjük. A Prosciutto olasz sonkát feltekerjük és a salátára helyezve tálaljuk. Búzacsírával, olíva bogyóval kínáljuk.
*Tipp: nem írtam sót, mivel a kolozsvári szalonna sós, így emiatt nem kell megsózni se a tojást, se a mozzarellát, se a spenótot. Pont kiegészítik egymást az ízek.
Spenót élettani jelentősége:
Magas vitamin, ásványi só és nyomelemet tartalmazz, K-vitamin, A-vitamin-, mangán-, folsav, magnézium, vas, C-vitamin, B2-vitamin, kalcium-, kálium-, és B6-vitamin, foszfor, cink és E-vitamint. Ezen kívül ismert forrása az omega-3 zsírsavaknak. Az ásványi sók közül kiemelkedik magnézium-, a kálium- és a kalciumtartalma, viszont foszforból az átlagosnál kevesebbet tartalmaz. A vitaminok közül az A- és C-vitamin-tartalma nagy, bár az utóbbi nagy része főzéskor elbomlik.
Bővebb információt itt olvashattok:
http://www.elestar.hu/elelmiszer-lexikon/zoldsegek/spenot/
Búzacsíra
Magas E-vitamin, kálium, foszfortartalom, a vas, cink, B1-, B2-, B6-vitamin, folsav, biotin, króm, magnézium, kalcium mennyisége sem lebecsülendő.Mindezek a felsorolt nyomelemek, ásványi anyagok nagyon jelentős élettani és biokémiai funkciót töltenek be az emberi szervezetben. A szív és érrendszert védelmező vitamin.
Bővebb információt itt olvashattok:
http://www.vitaminsziget.com/ecikk.php?id=1255
Olívabogyó, a “zöld arany”
Ősidők óta az olíva olajat gyógyító elixírként használják. A mai tudomány szerint: az egyszerű zsírsavja segít a magas vérnyomás, a cukorbetegség, a szívinfarktus, emésztési zavarok, és az öregedés problémáiban – sőt a rák megelőzésében is.
Bővebb információt itt olvashattok:
http://home.arcor.de/csaba.elp/arhiv/tgy/oliva.htm
Jó étvágyat!
Klarissza