Olaszországban 4 évvel ezelőtt tanultam el, ezt a pizza receptet. Árulnak kerek pizzát illetve utcai árusoknál hatalmas tepsikben sütve lehet megkóstolni a pizza különböző íz harmóniáját is. Így kedvedre akár te is otthon elkészítheted a saját pizzádat. Akár meglepheted vendégeidet is… Érdemes kipróbálni… Nagyon finom… 🙂 A feltétek természetesen ízlés és fantázia szerint bárhogyan variálhatod. Ha igazi olasz pizzát akarsz, akkor kevés, de jó minőségű feltétet tegyél rá, és mindig olíva olajat használj, illetve pizzánként legfeljebb két-három különböző feltét fajtát.
Hozzávalók:
300 ml víz
3 evőkanál extra szűz olívaolaj
500 g finomliszt
2,5 dkg élesztő (fél kocka)
1 kávéskanál cukor
1 kávéskanál só
4 zacskó szarvasi mozzarella
1 tasak prosciutto olasz sonka
10 dkg füstölt sonka
½ konzerv kukorica
1 doboz jó minőségű paradicsompüré – ne szósz legyen, mert valamelyik nagyon hígabb állagú
1-2 csipet oregánó, bazsalikom – ízlés szerint lehet több is
Elkészítés:
A sütőt a legmagasabb hőmérsékletre előmelegítjük, ez általában 250-300 fok.
– Igaz ez a hőfok nem vetekszik az igazi kemence melegével, füstős ízével, de szinte ugyanolyan olasz pizzát tudsz otthon, hagyományos sütőben készíteni, mint a legjobb pizzériákban -.
A kéz meleg vízben keverd el a cukrot és morzsold bele az élesztőt. Hagyd felfutni az élesztőt.
Egy tálba – vagy munkafelületre – szitáld a lisztet és a sót. Formázz egy lyukat a közepébe, és ha felfutott az élesztős víz, akkor öntsd bele, kezd el összekeverni a kezeddel és közben add hozzá az olíva olajat. Keverd össze és dolgozd össze, egy nagy tésztává. Munkafelületre tegyél egy kis lisztet, és dagaszd, gyúrd kézzel egy jó 10 percig.
– Akinek van gépe az avval is készítheti. A lényeg, hogy ne ragadjon a tészta a kezedhez, de jó formázható tésztának kell lennie. Tömör, homogén, az átlag kelt tésztáknál kicsit keményebb tésztát kapunk. Ez a tészta rugalmas és nem fog kilyukadni -.
Ha ez is kész, akkor egy tálat, az oldalát is, kenj ki vékonyan – a kezeddel -, olívaolajjal és tedd bele a tésztát, és egy kis olivaolajat csöpögtessél a tetejére és fedd le egy konyharuhával, és egy jó órát keleszd meleg helyen.
– A lényeg, hogy ne legyen huzatos helyen a tésztánk, ez minden kelt tésztára érvényes. Én ilyenkor be szoktam kapcsolni a sütőt, úgy is extra melegnek kell lennie a sütőnknek, amire a pizzát meg akarjuk sütni, és az legalább 24-26 C°-. Ezért írtam a legelején, hogy melegítsük elő a sütőt.
A tepsit olajozzuk ki, amiben a pizzát fogjuk sütni.
Ha a tészta duplájára megkelt, akkor gyúrd át újból egy pár percig csak, és ezt követően vedd ketté a tészta mennyiséget, gyúrd át és formázd a kör alakú pizza tepsibe, kb. fél cm vastagságúra nyújtsuk. Akár a kezeddel, körkörös mozdulatokkal, kifelé nyújtva, de lehet nyújtófával is kialakítani a kör alakú pizzát. – De ha nincs ilyen, akkor közepes négyszögletű tepsibe nyújtsd ki az egész tésztát -.
Hagyd pihenni a tésztát a tepsiben, még kb. 15-20 percig-.
– Én ketté szoktam venni a pizza tésztát, ennél a fázisnál, mert kör alakúba 32 cm-es pizza sütőbe készítem, és nekünk egy pizza elég egy ebédre, vacsira. A másik felét fóliába csomagolva a hűtőbe teszem. Akár állhat 4 napot is a hűtőben, nem romlik meg -. Ebben az esetben, ha később sütőm meg, akkor is a hűtőből kivett tésztát át kell gyúrni, és állni kell hagyni meleg helyen kb. 30 percig.
Ha letelt az idő, akkor 3 max. 4 ek paradicsompürével kend meg, a szélét hagyd szabadon kb. 1 cm részen. Locsold meg a pizzát 1-2 ek extra szűz olíva olajjal. Ha igényled, meg is sózhatod, viszont én sonkásat csináltam, így nem tettem, mivel a sonka is tartalmazz sót.
Szórd meg bazsalikom és oregánóval. Tedd rá a csíkokra vágott sonka darabokat.
A mozzarella sajtról öntsd le a lét, és nyomkod ki a sajtból lét jól, és tépked apró darabokra, és tedd a pizza tetejére. A dobozos kukoricáról is öntsd le a lét, és nyomkod ki a kukoricából is a levet – ez azért szükséges, hogy ne ázzon el a tészta – és szórd meg a pizza tetejét és reszelj rá cheddar sajtot. Ezt követően tedd a sütőbe, viszont ennek is a legaljára, a rácsra, kb. 11 max. 15 perc alatt megsül a pizza.
Venice_Italy
*Tipp:a bolti mozzarella sajtok közül, legjobban a szarvasi mozzarellát lehet jól sütni. Aki kerek pizza híve, én pont most láttam olyan olasz pizza sütőt a Corvin pláza CBA közértbe, amilyen nekem van, lukacsos az alja, nem is drága 17oo,- Ft, az vegye meg… 🙂
Jó pizza sütést és jó étvágyat!
Klarissza