Klarissza Blogja

Mámoros bódulat…

Ez a régi jó magyaros étel egy kicsit másképpen, gondolom, mindenki szereti a marhapörköltet, legalábbis mi nagyon, kókuszzsírral készítve, egészséges egy tál étel és nem terheli meg a gyomrot, arról nem is beszélve, hogy a vörösboron is változtattam, most mondhatnák a pasik, na ezt meg sem kóstolnám, mert ez igazi csajos kaja lett…, pedig érdemes kipróbálni… megéri… 🙂

Pikáns vörösboros marhapörkölt kovászos uborkával – friss kenyérrel
Hozzávalók:
80 dkg marhalábszár
2 nagy ek kókuszzsír
10 dkg füstölt kolozsvári szalonna
5 dkg tüzes kolbász
3 db nagy fej vöröshagyma
2 db paradicsom
2 db paprika
3 gerezd fokhagyma
½ tk kakukkfű
3 db babérlevél
1 tk ételízesítő
– ha szükséges ízlés szerint, mivel az ételízesítő is sós
½ tk hétbors – vagy őrölt bors
2 tk pirospaprika
1 tk őrölt köménymag
1 mk majoránna
1 chili vagy chili pehely és ¼ erős zöldpaprika – aki nem szereti az erőset, magozza ki a paprikát
Sangria bor – csak bor, víz nem kell a főzéshez – vagy száraz vörösbor

Elkészítés:
A húst megmossuk, és falatnyi kockákra aprítjuk.

A kolozsvári szalonnát, kolbászt, hagymát, paprikákat, paradicsomot kockára vágjuk.

Egy lábasba felforrósítjuk a kókuszzsírt, beletesszük a kolozsvári szalonnát, kolbászt és a hagymát, elkezdjük megpirítani, amikor kezd üveges színű lenni a hagyma, akkor beletesszük a paradicsomot, paprikát, erős paprikát, chilit, és pirítjuk, kb. 5 percig.

vörösboros marhapörkölt friss kenyérrel savanyúsággal

Utána levesszük a tűzről, rászórjuk a pirospaprikát, és fél dl vörösborral felöntjük. Hozzáadjuk a húst, jól elkeverjük, és visszatesszük a tűzre, és kissé megpirítjuk, kb. 5 perc.

Ezt követően hozzáadjuk a fenti fűszereket és felöntjük még egy kis vörösborral, úgy hogy éppen, hogy szűken ellepje. Főzési idő kb. 2 óra. Amikor kezdi elfőni a levét, akkor csak minimálisan kell felönteni vörösborral, nem sokkal, mindig csak egy picivel, mert a lényege a pörköltnek, hogy sűrű szaftos leve legyen. Ha megpuhult a marhahús, akkor van készen.

Friss kenyérrel, kovászos uborkával, vagy nokedlivel tálaljuk.

vörösboros marhapörkölt friss kenyérrel kovászos uborkával

*Tipp: nekem nem volt egyszer itthon száraz vörösborom, amikor marhapörköltet csináltam, csak Sangria, így akkor én azzal készítettem el, egyszerűen mennyei lett az íze, azóta ezzel készítem, és nem száraz vörösborral. Érdemes ezzel is kipróbálnotok.

Az egészséges étrendet követőek, savanyúsággal fogyaszthatják.

Jó étvágyat!
Klarissza

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!