Egy könnyed falatnyi vacsora és a szervezetünkbe máris megannyi vitamint szolgáltatunk…
Bátran próbáljátok ki, könnyű elkészíteni, nem egy drága étel, és finom is… 🙂
Hozzávalók:
50 dkg csirkemáj
1 nagy fej hagyma – karikára vágva
1 nagy ek kókuszzsír
Fűszerek:
őrölt bors – én hétbors fűszerkeveréket használtam
só
majoránna
kakukkfű
2-3 db nagy kifli – albán pékségből
őrölt pirospaprika
Elkészítés:
A csirkemájat megmossuk, ha van, hártya rajta eltávolítjuk. Tegyük egy tálba és öntsünk rá olajat, hogy ellepje és tegyük a hűtőbe egy éjszakára. Így amikor másnap elkészítjük, szinte pihe-puha lesz a máj, pirítás után.
Ezt követően egy serpenyőbe egy evőkanálnyi kókuszzsírt hevítünk, és beletesszük a vastagabb karikára vágott vöröshagymát, utána hozzáadjuk a májat és fűszerezzük egy csipet majorannával, borssal, kakukkfűvel és zsírjára pirítjuk, fedő nélkül. Ha kész, elzárjuk a hőt és a végén megsózzuk, összekeverjük óvatosan. Hagyjuk kihűlni.
Ezt követően vágjuk fel vastagabb szeletekre a kiflit, mártogassuk bele az egyik felét a hagymás kókuszzsíros sűrű szaftba, tegyük tányérra. Szeleteljük fel a májat és tegyük a kifli darabokra. Szórjuk meg őrölt pirospaprikával a májat, díszítsük vékonyra szeletelt salátával, uborkával és kaliforniai paprikával.
Ha ilyen falatokat készítünk, akkor a gyerkőcök is jobban fogják imádni. Főleg, hogy a finom kifli az egy kicsit édeskés, és a máj pedig sós, egyszerűen a két íz hatás mennyei.
Persze, egy tál ételként, rizzsel és savanyú uborkával is tálalhatjuk főétkezésre, ebben az esetben nem hűtjük ki, hanem azonnal tálaljuk.
Én imádom az albán pékségben vásárolt kenyeret, péksüteményeket. Hisz azokat kelt tésztából készítik. Tehát, ha magyarul fogalmaznánk, egyszerűen a termékükben anyag van, nincs semmi kispórolva, és nem is drágább, mint a közértben kaphatóak, ami egyszerűen vizes, tejes, levegős és morzsálódik, másnapra már szinte ehetetlen… Viszont, az a kifli, kenyér, amit az albán pékségben veszek az több nap után is termék, és ehető, úgy mintha itthon készíteném a kelt tésztát.
Nem is értem, gyermekkoromban is nagyon finom volt a kenyér, hova is lett ez MO-ról, miért is kerülnek a süllyesztőbe a régi jó dolgok…???
*Tipp: Én a piacon vásárolom a májat, ahol nagyon szép terméket kapok, sok teendőm a tisztítással nincsen, és úgy adják, hogy szív nélkül. Ha valaki mindkettővel egybe veszi, akkor válassza le a szívet a májról. A lényeg, hogy sehol se lássunk rajta zöldes színt, mert akkor rajta hagyták az epe részét, és azt ki kell vágni a máj mellől, mert keserű lesz az ételünk.
A májat, ha salátával fogyasztjuk, akkor az egészséges étrendbe is beilleszthetjük.
Érdemes tudni…
A máj vastartalma miatt rendkívül egészséges étel. Magas vastartalma segít szervezetünknek a vérképzésben. A csirkemáj rendkívül finom, és remek vitaminforrásként szolgál a szervezetünknek. Sok A–vitamint tartalmazz, emellett B6–vitamint, de még C–vitamint is. Magas továbbá az E-vitamin tartalma, folsav, vas, cink, kálcium és kálium forrása is kiváló. Emellett még fáradságcsökkentő hatása is van, élénkíti a szervezetet.
Vitaminokról itt olvashattok bővebben:
http://www.vital.hu/themes-inter/er/tablazat.htm?q=node/2772
Jó étvágyat!
Üdv. Klarissza