Klarissza Blogja

Világjáró étkek…1. – Románia

Nagyon finom melengető, selymesen ízletes, egyik legnépszerűbb erdélyi étel, a lányom egyik nagy kedvence… 🙂
Ennek is megvan a magunk kis története: amikor is a lányom hosszabb időre kint volt 4 évvel ezelőtt Brassóban, akkor szeretett bele ebbe a levesbe. Hozzá tenném, hogy nem nagy leves rajongó. Aztán én is meglátogattam, és rögtön elvitt Brassó kedvenc éttermébe és bizony meg kellett kóstolnom a csorba levest. Már sejtettem, hogy mire megy ki a játék… 🙂 rögtön feladatként kiadta, hogy amire haza jön, 2 hónap múlva, addigra készítsem el neki, de olyan legyen ám, mint amit kint evett.
Nem estem kétségbe, hisz tudtam, hogy amikor még 1992-ben Spanyolországban voltam, akkor az ottani híres „Paella” nekem nagyon ízlett, azt is fejből rögtönöztem, ízlelés után. Még akkoriban internet sem volt, és teljességgel eltaláltam a receptet, amit már jóval, évekkel azután lecsekkoltam a neten. De persze az is maradt az én változatom… Gondoltam most sem fog cserbe hagyni az ízlelésem, sosem szokott. 🙂

Szóval folytatva a történetet, amikor hazaindultam, persze hogy feltankolt “Maggi csorba leves kockával” kintről. Amire persze hazaérkezett a csorba leves készen volt. Kérdeztem is tőle, na milyen?? Mond már… kóstolgatta-kóstolgatta, aztán végre kinyögte, nagyon-nagyon finom, és ott volt a nagy mosoly az arcán 🙂 – már tudtam, hogy beletrafáltam… –  Anya, pont olyan, mint, amit kint ettem 🙂 viszont még egy kis citromot elviselne… 🙂 Így a következő variációnál, már citrom és lime ízesítettem még, szóval így lett neki tökéletes az én csorba levesem… 🙂

Megnyugvással tölt el, hogy amikor főzöm neki, akkor mindig egy kicsit oda varázsolom neki az emlékeket Brassóról… Azóta tudom már, hogy sok féle csorba leves létezik, de én maradok az én változatomnál.. amit már nagyon sokszor elkészítettem, próbáljátok ki, nagyon finom… Persze a csorba leves kockát, azóta Levi kollégámmal hozatom, amikor haza utazik, mivel én nem találtam ilyen terméket MO-on, de ez persze ez helyettesíthető több citrom levével… És akkor lássuk a receptet:

Tejszínes-kapros csorba leves
Hozzávalók:
1 nagy ek kókuszzsír
1 nagy fej vöröshagyma – apróra vágva
2 gerezd fokhagyma – átnyomva
2 db paradicsom
2 db kaliforniai paprika
1 db chili – apróra vágva, aki nem szereti a túl csípőset, az magozza ki
15 dkg húsos szalonna vagy erdélyi szalonna
negyed szál füstölt kolbász
½ kg pulyka apróhús

 

 

3 db sárgarépa
1 db fehérrépa
1 db kisebb karalábé
1 szál spanyol zeller – vagy sima fél db

2 maréknyi zöldbab, zöldborsó

Fűszerek:
½ tk lestyán
½ tk borsikafű
½ tk hétbors durvára darált vagy őrölt bors
1 tk majoránna
½ tk kakukkfű
1 csokor kapor – apróra vágva
1 csokor petrezselyem – apróra vágva
3 db babérlevél
1 tk só – himalája vagy ételízesítő
3 db csorba leves kocka – ha nincs, akkor emeljük meg a citrom mennyiségét 1 db-ra
½ citrom leve
½ lime leve

3 ek tejföl
1 dl főző tejszín

Elkészítés:
A kókuszzsíron apróra vágott vöröshagymát, a felkockázott húsos szalonnát, füstölt kolbászt, paradicsomot, hosszában felvágott kaliforniai paprikát, fokhagymát, chilit megdinszteljük, ezt követően hozzáadjuk a kockára vágott pulykahúst, és tovább pirítjuk.

erdélyi csorba leves

Megpucoljuk a zöldségeket és kockára felszeleteljük, és hozzáadjuk a húsos keverékhez, és a fenti fűszerekkel, fűszerezzük, tovább pirítjuk kb. 10 percig. Ezt követően, annyi vízzel öntjük fel, hogy sűrű, tartalmas levest kapjunk, tehát ellepje a víz a húst és a zöldségeket.

erdélyi húsos csorba leves

Amikor már majdnem kész, akkor hozzáadjuk a zöldbabot és borsót, ezeknek nem sok főzési idő kell.

Ha minden megpuhult, akkor a tejfelt a tejszínnel elkeverjük egy edénybe, és hozzáadunk két merőkanálnyi forró levest és elkeverjük, ha kész, hozzácsurgatjuk a leveshez, közben kevergetjük.

Én nem szoktam lisztel behabarni a tejfölt, mert így ahogy én készítem egészséges éttrendbe is beilleszthető.

Jó étvágyat.
Klarissza

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!