Klarissza Blogja

Gyermekkorom élménye – nagyi főztje 1.

Ezt biztosan mindenki ismeri, mármint a klasszikus változatát, hisz gyerekkorunkban a nagyi a tányérunkon sok-sok szilvás gombócot halmozott fel igaz? 🙂  És emlékeztek az Indul a bakterház c. klasszikus gombóchajigálós jelenetére… 🙂 szegély Koltai Róbertet, a forgatás jelenete során, úgy eltalálták egy fagyasztott állapotú gombóccal, hogy a fél szemére majdnem megvakult…

Szóval ez aztán egy veszélyes desszert, 🙂 de nagyon finom… készíthetitek ebédre, uzsira vagy vacsorára, tuti, hogy a gyerkőcök is oda lesznek érte. Ezt kötelező kipróbálni…

Dejó-s-Nutellás gombóc -nudlival
Hozzávalók:
Gombóc tészta:
1 kg burgonya
330 g liszt – de lehet 300 vagy 400g is – teljesen krumpli függő, tehát amennyit felvesz a krumpli, annyi a liszt mennyisége…
1 tojás
2 ek olvasztott kókuszzsír – vagy puha vaj, vagy olaj
csipet só

 

 

Töltelék:
nutella – fagyasztva – én a legkisebb méretű szilikonos jégtartómba tettem a nutellát, vizes késsel elsimítottam, és betettem lefagyasztani…

Hempergetéshez:
200 g Dejó – diópótló keverék
4-5 ek porcukor

Elkészítés:
A krumplit jó előre sós vízben megfőzzük, melegen összetörjük, és teljesen kihűtjük. Én héjában főtt krumplit használok, így csak megpucolom és máris krumplinyomóval, átnyomjuk egy tálcára és szétteregetve hűtjük.

Egy tálba áthelyezzük a krumplit, hozzátesszük a tojást, olajat, sót majd kanalanként adagoljuk hozzá a lisztet, összedolgozzuk a kezünkkel. Krumpli függő, hogy mennyi lisztet vesz fel, nekem 300 g elég volt.

– Figyelnünk arra, hogy ne legyen túl kemény a tészta, mert élvezhetetlenné válik a gombócunk -.

Közben egy edényben vizet forralunk egy csipet sóval.

dejós-nutellás gombóc

Ha jól összedolgoztuk a tésztát, akkor henger alakúra formázzuk, és vágjunk belőle mindig egy kb. 1-2 cm darabot, lapítsuk ki, a kezünkkel kör alakúra, – a lényeg, hogy annyi tésztát használjunk, ami szépen körbeveszi a nutella golyócskát -, és tegyük bele a fagyott nutella golyócskát. A tészta széleit felhajtjuk, összefogjuk,  minden oldalát, mint egy kis csomagot, úgy, hogy mindenhol befedje a tölteléket, majd a tenyerünkben körkörös mozdulatokkal gombóccá gyúrjuk. Gyorsan kell vele dolgozni, nehogy megolvadjon a nutella. Én 4 gombócot szoktam egyszerre megcsinálni és kifőzni, addig mindig visszateszem a jégre a nutellát.

nutellás-dejós gombóc

Belehelyezzük óvatosan a gombócokat és figyeljünk rá, nehogy letapadjanak az edény aljára, néha megkavargatjuk őket. Amint feljönnek, a víz tetejére még 3 percig hagyjuk főni. Ezt követően majd óvatosan egy szűrő lapát segítségével a jól lecsöpögtetett gombócokat a Dejó-s keverékbe – diópótló – helyezzük, és jól megforgatjuk, inkább rázogatjuk, hogy mindenhol befedje a gombócot a diós keverék.  Ami készen van, azt tányérra helyezzük.

dejó-s nutellás gombóc

A végére szoktam hagyni egy kis tésztát, abból pedig levágok szintén egy darabot és vékony henger alakúra sodrom a kezemmel és késsel felvágom darabokra, és ha minden gombóc kifőtt, akkor kifőzöm a nudlit is, és szintén a diós keverékbe megforgatom.

Forrón tálaljuk, porcukorral meghintve.

*Tipp: a krumplit előre meg kell főzni és alaposan kihűteni, ellenkező esetben ragadni-nyúlni fog a tésztánk. Akár lehet előre is dolgozni, már előző nap meglehet főzni a krumplit, melegen krumplinyomón összetörni, ezt követően a hűtőbe tenni, és másnap összeállítani a tésztát, így tuti, hogy kevés lisztet vesz fel, nem fog ragadni, nyúlni és jól lehet vele dolgozni.

Nutella helyett, lehet bele tenni a klasszikus szilvát, vagy nyáron sárgabarackot, de mielőtt a tésztába bele tennénk, fahéjas cukorba mártsuk bele a gyümölcsöket.

Van, aki csak a nudlit szereti, lehet még porcukros-mákos keverékbe forgatni.

Jó étvágyat!
Klarissza

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!