Klarissza Blogja

Az otthoni hamburger igazi élvezetének – nincsen párja…1.

Ami otthon készül, annak épp a legnagyobb előnye, hogy tudjuk, hogy mi van benne. Milyen húsból készül, és mindenki úgy ízesíti, ahogyan szeretné… Próbáljátok ki bátran az én hamburgeremet, kezdőknek is ajánlom, egyszerű, pikánsan fűszeres és nagyon finom… 🙂

Sajtos hamburger:
Hozzávalók:
½ kg sertésdarált hús – a zsírosabb fajtából, így pont megfelelő arányú lesz, én combot vettem
1 egész tojás
1 tk fűszerkeverék: őrölt római kömény, őrölt feketebors, őrölt szecsuani bors, őrölt zöldbors, őrölt koriander, gyömbérpor, őrölt fehérbors, chili por, őrölt kurkuma keveréke
2 gerezd fokhagyma – átnyomva
1 kisebb fej hagyma – apróra vágva
2-3 ek zsemlemorzsa – én panko morzsát használtam
*só – ennél a fázisnál, nem kell, majd csak sütés előtt sózzuk, mert ha jól megsóznánk a húst összekeverésnél, akkor sütésnél kiszáradna a hús, és nem lenne szaftos

4 szeletelt cheddar sajt

4 amerikai hamburger zsömle

só – himalája
őrölt szecsuani bors vagy fekete őrölt bors
pici olaj

Zöldségek:
Hozzávalók:
1 paradicsom – szeletelve
1 kovászos uborka – szeletelve
jég saláta – szeletelve
1 kisebb lila hagyma – szeletelve
¼ kígyó uborka – szeletelve
½ kaliforniai paprika – szeletelve

ketchup, dijoni mustár, majonéz – ízlés szerint

Elkészítés:
1. A húst tegyük egy tálba és a fenti hozzávalóknál lévőkkel fűszerezzük.  – Érdemes összekeverni a fűszereket előre és egy kis zárható, felcímkézett üvegcsébe tárolni, így ha szükséges, akkor csak elő tudjuk venni -. Ha készen vagyunk, tegyük a hűtőbe egy fél órára, hogy összeérjenek az ízek, és ne essen szét sütésnél a hús.

2. Szeleteljük fel a zöldségeket, tegyük egy tányérra és tegyük félre. Készítsük elő a mustárt, majonézt, ketchupot. A lényeg, hogy mindent előkészítsünk, és a végére csak a hússütés maradjon.

hamburger

3. A húst vegyük ki a hűtőből, vizes kézzel formázzunk, kerek húspogácsákat kb. 1 cm vastag legyen, lapítsuk le a tetejét, igazgassuk meg a széleit, hogy ne legyen töredezett, tegyük egy tányérra és tegyük félre.

4. Vágjuk ketté a zsömlét, és pirítsuk meg arany barnára, egy száraz serpenyőbe. Akár pirítós sütőben is megpiríthatjuk. Tegyük félre egy tányérra zsömléket, és készítsük elő: a zsömle alját kend meg egy kevés dijoni mustárral, erre tedd a felszeletelt savanyú uborkát és a salátát, paprikát. A zsömle tetejét kend meg ketcuppal, erre tedd a paradicsomot, majonézt, ezt követően lila hagymát, uborkát, tegyük félre, amíg megsütjük a húst.

hamburger

Akkor jó a hamburger, ha öntöttvas serpenyőbe vagy akár szabad tűzön, grillen sütjük. A konyhában az öntöttvas serpenyőben sütött hús is hasonló, füstös ízű lesz, mintha szabad tűzön készítenénk. De persze bármilyen más serpenyő is megteszi.

5. Mielőtt elkezdjük sütni a húst, a tányéron sütés előtt sózzuk meg és daráljunk rá friss őrölt szecsuani borst, öntsünk rá 1-2 csepp olajat, és kenjük el az ujjunkkal a pogácsák tetején. Nem kell több olaj a sütéshez.

saláta

6. Ha elég forró a serpenyő, akkor a fűszerezett, olajos felével lefelé tegyük bele a hamburger húst. Közepes vagy közepesen erős lánggal süssük, így lesz tökéletes. Szóval úgy jó, ha hallod a húst sercegni, de még nem bugyog az olaj a hús szélénél. Kb. 4-8 perc sütés kell, attól függően, milyen vastag a húspogácsa, én 3* fordítottam meg. Az utolsó forgatási fázisnál, amikor már majdnem kész, és nem forgatjuk többet, akkor tegyük rá a szeletelt sajtot, így ráolvad a sajt, így sokkal finomabb lesz.

hamburger

7. Ha készen vagyunk a sütéssel, akkor a serpenyőből forrón tegyük a már előkészített zsömlékre a húst. Várjunk egy-két percet, mielőtt tálaljuk, hogy az ízes sült húslé, ki ne folyjon a zsömléből.
Kínálhatunk mellé sült krumplit, tortilla chipset. Ízesíthetjük ketchup, dijoni mustár vagy majonézzel.

* Tipp: Ha elhagyjuk a zsömlét, és salátával esszük a hamburger húst, akkor az egészséges étrendbe is beilleszthető, akár vacsorára is.

Jó étvágyat!
Klarissza

Címkék:

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!