Klarissza Blogja

A hagyomány maradandó…

Mit szólnátok egy kis édességhez? A királynők desszertje – akár kezdőknek is… A nagy kedvencem… 🙂
Ez volt életem első desszertje, amit tizenéves koromba tanultam meg…, Egyszerűen imádom, bárhol – bármikor meg tudnám enni… Így, ez sem maradhat ki a receptáramból…
Lényeg, hogy a jó palacsintának papírvékonyságúnak kell lennie…

Nutellás-baracklekváros és túrós palacsinta
Hozzávalók:
15 dkg liszt
1 tojás
2 dl tej
2 dl szódavíz – vagy szénsavas ásványvíz
½  dl olaj
csipetnyi só
¼ sütőpor
1 reszelt citromhéja
a sütéshez, olaj
1 narancs reszelt héja

Elkészítés:
Egy tálba felütjük a tojást. Hozzáadjuk a hideg tejet, egy csipet sót, a reszelt citromhéjat és kanalanként a lisztet, amibe előzőleg elkevertük a sütőport és simára keverjük egy robotgéppel. Hozzáadjuk a szóda vízet, és óvatosan belecsurgatjuk az olajat. Simára keverjük, akkor jó a tészta állaga, ha egy picivel sűrűbb, mint a tejszín állaga.

Ha készen vagyunk, akkor kb. 15 percig pihentetjük, utána ismét felkeverjük.

nutellás-túrós-baracklekváros palacsinta

Ezt követően a palacsintasütőt – én teflon sütőt használok – felhevítjük, de előtte egy ecsettel körbe kenjük olajjal a serpenyőt.  Amikor felforrósodott, akkor egy kisebb merőkanálnyi palacsinta tésztát szétoszlatunk, – minden egyes palacsintánál, keverjük fel a masszát – majd addig sütjük, amíg át nem tudjuk fordítani a másik oldalára, hamar megsül, nem szabad ott hagyni. A másik oldalát is sütjük kb. fél percig, ha kész, lapos tányérra csúsztatjuk vagy fordítjuk, és mindenképpen fedjük le egy mélytányérral.

Ha készen vagyunk forrón tölthetjük, nutellával, baracklekvárral, túrótöltelékkel, cukros kakaóporral, csokoládés-vaníliás pudinggal és tejszínhabbal vagy bármivel, amivel szeretnénk.

nutellás-túrós-baracklekváros palacsinta

Kínálhatjuk feltekerve, négybe hajtva, és reszelt narancshéjjal díszítjük, ez ad neki egy nagyon finom ízt, ezt ne hagyjuk ki semmiképpen sem, és egy leheletnyi porcukorral meghinthetjük, mivel a tésztába nincsen cukor, én nem szoktam beletenni, nem is ajánlom, elég édes a töltelék, csak díszítésként.

* Tipp: Ha esetleg sűrűbb lenne a tészta, mint a tejszín állaga, akkor kevés szódavízzel vagy hideg tejjel hígítjuk. Minden palacsinta tészta előtt kenjük meg olajos ecsettel a serpenyőt.
Figyelni kell, hogy ne ragadjon oda a palacsinta, ha mégis, az alábbi okok lehetnek:
Nincs jól kikeverve a palacsinta massza, közbeni keverést se feledjük,
Túl híg a tészta,
A liszthez mérten használjunk tojást, dupla adagnál, dupla minden,
Mindig elég forró legyen a serpenyő,
Ha vastag a tészta, akkor túl sűrű a massza.

Túró töltelék:
Hozzávalók:

25 dkg túró
2 ek mascarpone
4 ek vanília puding
1 citrom reszelt héja
– aki szereti a mazsolát, azt is tehet bele 1 marékkal – de mielőtt beletesszük, azelőtt egy kis vízbe kell áztatni 15 percig, vagy rumba.
Külön cukor nem kell a túros töltelékbe, mert a vanília puding már tartalmazza.

nutellás-túrós-baracklekváros palacsinta

Elkészítés:
A fenti hozzávalókat keverjük össze egy tálba, és töltsük meg vele a palacsintákat.

Jó nasizást!
Üdv. Klarissza

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!