Az én Gofri titkom…
Az amerikai palacsinta variációk egyike a gofri, -másnéven: waffle -, mely legalább 25 éve van jelen kicsiny országunkban is. És igen, én is ennyi ideje készítem a gofrit. A sláger persze a kezdetek megjelenésekor a Palatinus strand büféjében kezdődött, amikor is beleszerettünk ebbe a finomságba, és a gyerekek is imádták. De már akkor sem két fillér volt, így hát gondoltam egy nagyot akkor, és azt mondtam, hogy nekem gofri sütő kell! Nem volt egyszerű, de megszereztem, és utána jött a recept felkutatása, mert hát akkor még nem volt internet, hogy beüssem a google-ba az általam kívánt szócskát és tömérdek mennyiségű tárház közül választhassak. Bújtam is az újságokat elég rendesen, mire felcsillant egy oldal telis tele gofri titkokkal. Hú, gondoltam ez ám a szerencse…szóval azóta őrzöm, ezt a megsárgult újság lapocskát, melyből most közkincsé teszem az én jól bevált, és már százmilliószor elkészített gofri receptjeimet. Sajnos nem tudom megmondani milyen újságból való, mert azt már nem látszik, a cikket akkor S. Mari írta, a „háztartási fortélyok” címszó alatt.
Így ma este én is hamar készítettem megint egy adag gofrit, volt nutellás, csoki-vaniliás pudingos tejszínhabbal, baracklekváros, sima porcukros, karamella szószos… 🙂 Próbáljátok ki, nagyon finom, a gyerekeknek is lehet uzsira csomagolni…
Egyszerű alaptészta
A gofri tésztája abban különbözik a palacsintáétól, hogy vajat vagy margarint keverünk bele.
Hozzávalók: kb. 10 db gofrihoz
25 dkg liszt
2 tojás
12 dkg margarin
1 ek cukor
2,5 dl tej
csipetnyi só
Elkészítés:
A lisztet, összekeverjük a tojások sárgájával, a puha vajjal, cukorral, tejjel és sóval. Könnyebb lesz a tészta, ha a tojásfehérjét kemény habbá verjük és a végén óvatosan a tésztába forgatjuk.
A gofri sütő mindkét lapját étolajjal vékonyan megkenjük egy ecsettel. – én ezt nem szoktam, mivel teflonbevonatú a sütöm, és amúgy is margarint adunk a tésztához – . Bekapcsoljuk a készüléket, és amikor a jelző lámpa kialszik, az alsó lapra ráöntünk egy merőkanálnyi tésztát, hagyjuk elterülni – ha sűrűbb a massza, kicsit elsimítjuk -. Majd rázárjuk a felső lapot és a palacsintát aranysárgára sütjük.
Lisztvariációk:
A hagyományos lisztféléken kívül használhatunk őrölt kekszet, vagy sós változatnál köményes, sajtos ízesítésű lisztet. Lisztérzékenyek készíthetik kukoricalisztből vagy más keményítőporból. Remek gofri lesz kávédarálón megőrölt zabpehelyből, müzliből. Léteznek narancs, kókusz, mézízesítésű zabpelyhek is, de kísérletezhetünk burgonyapehellyel is.
Folyadékváltozatok:
A gofri tésztát a leggyakrabban tejjel készítjük, ha ropogósabb gofrit szeretnénk sütni, használjunk vízet. Kitűnő a tejpor is vízzel elkeverve, de érdemes kipróbálni a tejszínnel, tejföllel, íróval, kefirrel vagy joghurttal összeállított gofrit. Ízesítő folyadékként önthetünk hozzá citrom, narancs vagy gyümölcslevet, szörpöt, sört, bort, rumot esetleg néhány csepp aromát, likőrt. A folyadéktól függően változtathatjuk a tojások számát is. Ha zsíros tejszínt vagy tejfölt keverünk a lisztbe, kevesebb tojás kell, mint amikor vízzel sütjük. Használhatunk tojásport is.
Édes gofrik:
A tésztát gazdagíthatjuk darált dióval, mogyoróval, mandulával, darált mákkal, kókuszreszelékkel, fahéjjal, reszelt csokoládéval, kakaóval. Süthetjük reszelt almával, banánpéppel, rumba áztatott, apróra vágott mazsolával, reszelt citrom-vagy narancshéjjal, apróra vágott szárított gyümölccsel.
Sós tészták:
Többnyire az édes gofri terjed el, pedig ahogyan létezik sajtos, tepertős pogácsa vagy káposztás lángos, ugyanúgy süthetünk sós gofrit is. A tésztát köménymaggal, borssal, paprikával, curryvel, szójaszósszal, vöröshagymával, zúzott fokhagymával, zöldfűszerekkel, darált, pörkölt sósmogyoróval, pörkölt szezámmaggal vagy akár darált sonkával, húskrémmel, kolbászkrémmel is dúsíthatjuk.
Végezetül két finom gofri recept: – nekem ez a favorit.. 🙂
Nutellás, csokoládés, vaníliás gofri
Hozzávalók:
50 dkg liszt
½ cs sütőpor
2 tojás
20 dkg margarin
15 dkg cukor
1 cs vaníliás cukor
2,5 dl tej
kb 2,5 dl víz – a liszt minőségétől függ, valamikor 3 dl tej és 2,5 dl vízet szoktam hozzá tenni…
1 citrom reszelt héja
1 csipetnyi só
*Tipp: Ha a citromhéjat elhagyjuk, a cukor és a vaníliás cukor helyet 2 csapott kiskanál sót keverünk bele, akkor sós gofrit süthetünk belőle.
Elkészítés:
A lisztet a sütőporral összekeverjük. A margarint a cukorral és a vaníliás cukorral és a tojások sárgájával habosra keverjük, hozzáöntjük a tejet, belereszeljük a citromhéjat, megszórjuk egy csipetnyi sóval. Hozzászitáljuk a lisztet, tovább keverjük, és annyi vízet öntünk hozzá, hogy piskótatészta sűrűségű, könnyen kenhető, lágy masszát kapjunk. Ha kész félre tesszük, és felverjük a tojás fehérjét, kemény habbá, majd a masszához keverjük egy fakanállal óvatosan.
Ezután a fenti alapreceptnél leírtak szerint megsütjük.
Élesztős gofri tészta
Hozzávalók:
40 dkg liszt
2 tojás
10 dkg vaj
3,5 dl tej
2 dkg élesztő
10 dkg cukor
1 cs vaníliás cukor
Elkészítés:
Az élesztő felfuttatásához ilyenkor is kell egy kiskanál cukor.
Az élesztőt 1 dl tejbe morzsoljuk, hozzáadunk 1 kiskanál cukrot és 1 kiskanál lisztet, simára keverjük, majd negyed óráig meleg helyen hagyjuk felfutni. A tojásokat a cukorral, vajjal, vaníliás cukorral, a maradék tejjel habosra keverjük, hozzáadjuk az élesztős tejet, majd beleszitáljuk a lisztet. Kb. 1 óra hosszat meleg helyen kelesztjük, majd még egyszer átkeverjük. Ugyanúgy sütjük, ahogyan a fenti alapreceptben leírtam.
A gofri tálalása:
Itt a fantázia nem ismer határokat… A gofri mellé külön tálban kínálhatjuk a krémet, tejszínkrémet, édes mártást – vaníliamártást, borsodót, különböző puding variációkat, tejszínhab kíséretével -.
De készíthetünk hozzá forró öntetet is: pld. baracklekvárt vízzel és egy kupica rummal elkeverve egyszer felforralunk.
Ha sós gofrit sütöttünk, a szívecskéket kivághatjuk, ha téglaalap alakút, négy részre vághatjuk, megkenhetjük szendvicskémmel, körözöttel, csinálhatunk belőlük falatkákat sajttal, vagy felvágottal.
Jó kísérletezést és jó étvágyat!
Üdv. Klarissza
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: