Megint hétvége, akkor egy kis finom süti, jöhet? Ma hoztam nektek egy finom desszertet. Dőlj hátra, készíts egy finom kávét és egy szelet sütivel élvezd a pihentető délutánt, és gondolj arra, a dolgok valójában úgy jók, ahogy vannak… 🙂
A torta mamikának készült a 71. születésnapjára.
Nutellás csokoládés torta
Hozzávalók:
28 cm átmérőjű tortaformához:
Kakaós piskótatészta
8 db tojás
16 dkg cukor
*12 dkg liszt
*4 dkg holland kakaópor
1 kk sütőpor
1 csipet só
*Ha nem kakaós alapot szeretnénk, akkor elhagyjuk a kakaóport és 16 dkg lisztet használunk.
Krém:
250 g mascarpone
1 cs főzős csokoládé puding
450 ml tej
200 g nutella
Máz:
2 tábla étcsokoládé
1 kk olaj
díszítés: dekor cukorka
Elkészítés:
0. Melegítsük elő a sütőt.
1. A tojások sárgáját, a fehérjétől különválasztjuk.
2. A fehérjét kemény habbá verjük, és közben bele teszünk egy csipet sót.
3. A tojások sárgáját kikeverjük a cukorral, krémes állagúra.
4. A lisztet átszitáljuk egy tálba a kakaóporral együtt, és hozzáadjuk sütőport is.
5. A tojás sárgás keverékbe 1 ek felvert tojásfehérje habot teszünk, és egy műanyag lapáttal, vagy fakanállal elkeverjük, óvatosan, hogy olyan laza legyen a tészta.
6. Ezt követően a többi tojásfehérje habot beletesszük a tojás sárgája masszába, két részletben, és lazán, határozott mozdulatokkal, de óvatosan elkeverjük, vigyázzunk, hogy ne törjön össze a hab.
7. Kanalanként fokozatosan hozzáadjuk a tojásos habhoz az átszitált kakaós-sütőporos lisztet, és óvatosan fakanállal összedolgozzuk, úgy hogy ne törjön össze. Laza és habos marad a tészta massza, akkor is, amikor a lisztet belekeverjük.
8. A 28 cm tortaformába, tegyünk az aljára sütőpapit és öntsük bele a kakaós masszát.
9. Tegyük az előmelegített sütőbe 180 fokon, és 20 percig süssük. Ne nyissuk ki a sütő ajtaját. (18 percnél lehet egy hústűvel ellenőrizni, hogy ragad, vagy nem ragad a tészta, ha ragad a tészta, tovább sütjük 20 percig.
*Fontos a fenti sorrendet betartani a piskótatészta készítésnél, mert így könnyű és laza lesz a piskótánk és 3 nap múlva is friss marad, nem szárad ki.
Közben elkészítjük a krémet. A csokoládé pudingot a tejjel elkészítjük, sűrűre felfőzzük. Nem cukrozzuk. Ha langyosra hűlt, akkor belekeverjük a mascarpone-t és utána a nutellát. Jól összekeverjük.
Amikor a piskóta kihűlt, kiszedjük a tortaformából, és középen kettévágjuk egy éles késsel. A nutellás krémmel megkenjük.
Elkészítjük a mázat. Vízgőz felett, az apróra tördelt csokoládét egy tálban felolvasztjuk, ha félig megolvadt hozzáadjuk az olajat. Ha teljesen híg állagú a csokoládé, akkor a tortára öntjük, és szépen egyenletesen elkenjük. Dekor cukorkával díszíthetjük.
A hűtőbe tesszük dermedésig.
Kívánok, gyönyörű szép vasárnapi délután!
Klarissza/készítette: Ancsa
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: