Érzékek felkeltése egészen az utolsó falatig…

Igen, igen most egy kis csábításra hívlak, mert néha ez is kell…:) érzékeid felkeltése egészen az utolsó falatig…Így ha hétvége, akkor nem múlhat el bűnbeesés nélkül, ez a finom színes-mázas mini kis fánkocskáknak nem lehet ellenálni, lehet elcsábulni nektek is… 🙂 úgy hogy készítsétek el, kalandozzatok ti is a konyhába, a gyerköcök tuti imádni fogják…

Mini mázas színes amerikai fánkok

Hozzávalók:
28 db-hoz

tészta:

100 g puha vaj – olvasztott

200 ml tej

100 ml tejszín

50 g porcukor

3 dkg friss élesztő

2 tojás sárgája

1 mk só

1-2 kk vanília aroma

½ mk örőlt szerecsendió – aki nem szereti, az elhagyhatja

1 citrom héja – reszelve

50 dkg sima liszt

 

cukormáz:


2 tojásfehérje

6 púpos ek porcukor

piros ételfesték

színes dekor cukorkák

Elkészítés:

A langyos tejbe belemorzsoljuk az élesztőt, és beletesszük a porcukrot. Amikor az élesztő felfut, hozzáadjuk a vajat, a tojások sárgáját, a vanília aromát, sót, tejszínt, citromhéját, őrölt szerecsendiót, és a lisztet, és jól összedolgozzuk, kidagasztjuk, lágy tésztát kapunk, figyelve arra, hogy ne ragadjon. Ha kell, lisztezzük egy picit. Langyos helyen letakarva másfélszeresére kelesztjük.

Az idő lejártát követően, amikor megkelt a tészta enyhén lisztezett felületen kb. 2 cm vastagra nyújtjuk és kiszaggatjuk, – én a linzer szaggatómmal kreáltam a mini fánkokat-, a közepét is kiszúrjuk, egy kerek kiszúróval, a lemaradt részeket átgyúrjuk, újra nyújtjuk és kiszaggatjuk, konyharuhával letakarva kelesztjük még 30 percig.

Középforró olajban egyenletes kisütjük a fánkokat. Először fedővel letakarva sütjük az egyik oldalukat, majd megfordítjuk, és fedő nélkül sütjük tovább. Az arany barnára sült fánkokat szűrőkanállal papírtörlőre szedjük.

Amíg hűl a fánk, addig készítsük el a cukormázat, a tojásfehérjét géppel kezdjük el keverni és fokozatosan adjuk hozzá a porcukrot. Keverjük simára, akkor jó, ha szép hófehér színe lesz.

A fele mázat öntsük egy másik tálba és tegyünk kb. 3-4 csepp piros ételfestéket bele és keverjük el.

Ha kész, mártsuk bele a fánkokat félig egyszer a fehér mázba, aztán egy másikat a rózsaszínes mázba, és ha készen vagyunk, szórjuk meg színes dekor cukorkával.

Jó nasizást.

Üdv. Klarissza

Címkék: , , ,
Tovább a blogra »