Az óceán kincsei… 30 perces könnyű, gyors fogás a hétköznapokra. Kiemelkedő vitamin-, és ásványi anyag forrásokat, jutathatunk a szervezetünkbe. Alacsony kalóriatartalom, mindössze 232 kcal, illatos, ízletes, omlós és egészséges, kell ennél több?? Ne mondj le róla, érdemes elkészítened…istenien finom…🙂
Fűszeres sült tengeri halfilé/pirított gombával/zöldséggel
Hozzávalók:
4 szelet tengeri halfilé
kakukkfű
rozmaring
fokhagymás só
őrölt kömény
szecsuani bors – mozsárban összetörve – ha nincs jó a fekete őrölt bors is
borsikafű
tárkony
őrölt babérlevél
chili pehely
friss citrom leve
Elkészítés:
A tengeri halfilét, ha fagyasztottat vásároltunk, akkor kiengedjük, letörölgetjük.
A fenti fűszerekkel ízlés szerint befűszerezzük. Pici citromlevével megcsurgatjuk. 10 percig állni hagyjuk.
Ezt követően lisztbe megforgatjuk és kókuszzsírban kisütjük. Én nem szoktam lisztbe megforgatni, hanem csak kisütöm.
Grill sütőbe vagy faszenes kerti sütőn is elkészítető.
Ha kész, akkor tányérra helyezzük a sült hal szeleteket, és a kókuszzsírjában a zöldbabot, gombát erős lángon hirtelen megpirítjuk, fűszerezzük egy pici sóval, és borssal.
Tükörtojással és petrezselyemmel megszórva, citromkarikával tálalhatjuk.
Forrás: wikipedia
Tengeri hal magas omega3 zsírsav és mikroelem tartalmuk nélkülözhetetlen a sejtanyagcseréhez, a szívbetegségek leghatékonyabb ellenszere. A hal szénhidrát tartalma elenyésző, kevesebb, mint 0,5 %. A zsírban oldódó vitaminok közül az A és D, míg a vízben oldódók közül a B1 és B2 tartalma jelentős. A tengeri halfilé energiatartalma 77 kcal.
A gomba vas- és fehérjetartalma miatt egyedülállóan értékes táplálék. Erősíti az immunrendszert, megelőzi a fertőzéseket, de még a rák kialakulásának kockázatát is csökkenti. A gomba energiatartalma 38,6 kcal.
A zöldbab energiatartalma 41 kalória, a zöldborsónál kevesebb fehérjét és szénhidrátot tartalmaz – éppen ezért jelentős szerepet tölt be a cukorbetegek és a fogyókúrázók étrendjében -, de karotin-, B1-, B2- és C-vitamin tartalma hasonlóan számottevő és élelmirost-tartalma sem elhanyagolható (3,03 g).
A tojás ideális összetételű táplálék. A legértékesebb fehérjéket tartalmazza, zsír-tartalma alacsony és kedvező összetételű. Bőséges vitamin és ásványianyag-forrás, különösen D-vitaminban jelentős, amely ritkán fordul elő az élelmiszerekben. Könnyen emészthető, minden korosztálynak alkalmas. Egy tojás energiatartalma 75 kcal. Ebből 59 kcal található a sárgájában és csak 16 kcal a fehérjében. A tojás zsírban szegény, ugyanakkor, többek között, 40-féle fehérjét, 18-féle aminosavat, vasat, rezet, cinket, jódot, lecitint, B12- és D-vitamint tartalmaz.
Jó étvágyat!
Üdv. Klarissza
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: