Ízek és pikáns élmények…

Szeretem az olyan ételeket, amivel nincs sok teendő és pikk-pakk készen van. Ez a jó kis vacsi, mely ebédre is elkészíthető, egyszerűen isteni…, egy kis kényeztetés felsőfokon, csak irul-pirul magában, és kész… na ezután, biztos, hogy mind a 10 ujjadat megnyalod…:)



Szaftos sült csirke/zöldség körettel/pirított mandulával-tökmaggal

Hozzávalók
:

1,30 dkg csirke

125 g vaj, lágy – vagy kókuszzsír – szobahőmérsékletű

1 csokor petrezselyem, apróra vágva 1 ek friss kakukkfű, bazsalikom, rozmaring vegyesen – ha nincs friss akkor ½ tk kakukkfű, bazsalikom, rozmaring

2 gerezd fokhagyma, zúzott

2 db chili, apróra vágva – aki nem szereti a csípőset, az magozza ki és úgy vágja apró darabokra

1 db citrom héja, reszelve

1 db citrom, vagy narancs

½ mk só – himalája – nem sok só kell, mert már áztattuk sós vízben a csirkét

½ tk ötbors és szecsuani bors – mozsárban összetörve – vagy őrölt fekete bors

Elkészítés:

Tegyünk egy tálba 1 liter vízhez, 60 g sót, helyezzük bele a csirkét és egy éjszakán át áztassuk a vízben. Így ez által a csirke szaftos marad sütésnél és nem szárad ki. – ha egyszer elkészíted így, sose fogod legközelebb másképpen csinálni –

Ezt követően letörölgetjük, és elkészítjük a fűszerpácot.

Keverjük össze a lágy vajat vagy kókuszzsírt a fokhagymával, petrezselyemmel, kakukkfűvel, bazsalikommal, citromhéjjal, bors és a sóval. Kenjük be a csirke belsejét, óvatosan, lazítsuk meg a csirke bőrét és az alá is tehetünk a páckeverékből, a külsejét, is egyenletesen kenjük be, masszírozzuk be a fűszerekkel.

Ezt követően egy egész citromot, vagy narancsot vágjunk félbe és helyezzünk el a csirke belsejébe.

Tegyük egy tepsibe, a csirkét és egy dl vízet öntsünk a tepsi aljára, hogy ne égjen le a csirke és előmelegített sütőbe, alufóliával lefedve 45 percig, utána vegyük le az alufóliát és úgy süssük ropogósra a csirkét kb. 45 percig.

Grill sütőbe kb. 50-55 perc alatt készre süthetjük. Salátával, rizzsel, pirított krumplival vagy krumplipürével tálaljuk.

Én köretként – vegyes zöldséget: kelbimbó, sárgarépa, kalifornia paprikát adtam – megszórva pirított füstölt kolozsvári szalonnával, és pirított szeletelt mandulával és tökmaggal. A sütés háromnegyed részénél adtam hozzá a csirke mellé.

*Köszönet az Esti Hírlap hírportál szerkesztőjének, Dánielnek, hogy a receptemet megjelenítette az életmód rovatban… 🙂

http://www.estihirlap.hu/eletmod/szaftos-sult-csirke-zoldseg-korettel-piritott-mandulaval-es-tokmaggal/83451/

Jó étvágyat!

Üdv. Klarissza

Címkék: , ,
Tovább a blogra »