Szeretem az olyan ételeket, amivel nincs sok teendő és pikk-pakk készen van. Ez a jó kis vacsi, mely ebédre is elkészíthető, egyszerűen isteni…, egy kis kényeztetés felsőfokon, csak irul-pirul magában, és kész… na ezután, biztos, hogy mind a 10 ujjadat megnyalod…:)
Szaftos sült csirke/zöldség körettel/pirított mandulával-tökmaggal
Hozzávalók:
1,30 dkg csirke
125 g vaj, lágy – vagy kókuszzsír – szobahőmérsékletű
1 csokor petrezselyem, apróra vágva 1 ek friss kakukkfű, bazsalikom, rozmaring vegyesen – ha nincs friss akkor ½ tk kakukkfű, bazsalikom, rozmaring
2 gerezd fokhagyma, zúzott
2 db chili, apróra vágva – aki nem szereti a csípőset, az magozza ki és úgy vágja apró darabokra
1 db citrom héja, reszelve
1 db citrom, vagy narancs
½ mk só – himalája – nem sok só kell, mert már áztattuk sós vízben a csirkét
½ tk ötbors és szecsuani bors – mozsárban összetörve – vagy őrölt fekete bors
Elkészítés:
Tegyünk egy tálba 1 liter vízhez, 60 g sót, helyezzük bele a csirkét és egy éjszakán át áztassuk a vízben. Így ez által a csirke szaftos marad sütésnél és nem szárad ki. – ha egyszer elkészíted így, sose fogod legközelebb másképpen csinálni –
Ezt követően letörölgetjük, és elkészítjük a fűszerpácot.
Keverjük össze a lágy vajat vagy kókuszzsírt a fokhagymával, petrezselyemmel, kakukkfűvel, bazsalikommal, citromhéjjal, bors és a sóval. Kenjük be a csirke belsejét, óvatosan, lazítsuk meg a csirke bőrét és az alá is tehetünk a páckeverékből, a külsejét, is egyenletesen kenjük be, masszírozzuk be a fűszerekkel.
Ezt követően egy egész citromot, vagy narancsot vágjunk félbe és helyezzünk el a csirke belsejébe.
Tegyük egy tepsibe, a csirkét és egy dl vízet öntsünk a tepsi aljára, hogy ne égjen le a csirke és előmelegített sütőbe, alufóliával lefedve 45 percig, utána vegyük le az alufóliát és úgy süssük ropogósra a csirkét kb. 45 percig.
Grill sütőbe kb. 50-55 perc alatt készre süthetjük. Salátával, rizzsel, pirított krumplival vagy krumplipürével tálaljuk.
Én köretként – vegyes zöldséget: kelbimbó, sárgarépa, kalifornia paprikát adtam – megszórva pirított füstölt kolozsvári szalonnával, és pirított szeletelt mandulával és tökmaggal. A sütés háromnegyed részénél adtam hozzá a csirke mellé.
*Köszönet az Esti Hírlap hírportál szerkesztőjének, Dánielnek, hogy a receptemet megjelenítette az életmód rovatban… 🙂
http://www.estihirlap.hu/eletmod/szaftos-sult-csirke-zoldseg-korettel-piritott-mandulaval-es-tokmaggal/83451/
Jó étvágyat!
Üdv. Klarissza
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: