Úgy gondoltam, hogy a sok ünnepi lakoma után, sok-sok finomsággal eltelítve, visszatérve a mindennapokba, egy kicsit lazább finomságot hoztam nektek. Könnyed, pikánsan fűszeres és isteni finom…Ebédre, vacsorára kitűnő választás…:)
A mottó – Egyszerűen érezd jól magadat!
Paradicsomos húsgombóc sajttal töltve – sült paprikával
Hozzávalók:
60 dkg darált hús – pulyka – sertés – marha, ki, amit szeret
5 -10 dkg sajt – apró kockára vágva
500 g *Happy- Frucht paradicsompüré
2 db zöldpaprika – apróra vágva
½ bögre barna rizs
Fűszerezés:
1 tojás
½ csokor petrezselyem – apróra vágva
½ tk őrölt kömény
½ tk kakukkfű
1 tk őrölt pirospaprika
1 tk *hét fűszerkeverék – őrölt
1 tk *ötbors – mozsárban összetörve
½ tk őrölt majoránna
1 tk *himalája só
1 db vöröshagyma – apróra vágva
1 gerezd fokhagyma – átnyomva
Paradicsom szósz:
¼ spanyol zeller szár
1 csipet só
1 db babérlevél
1 tk cukor
Elkészítés:
Tegyük a zöldpaprikát a tűzhely platnijára, – előtte szurkáljuk meg hústűvel, hogy a gőz távozni tudjon, és ne repedjen szét a paprika – és süssük meg, akkor lesz jó, ha fekete a külseje, ezt követően tegyük egy tányérba és fedjük le folpackkal, kb. 5-10 percig. Így ezt követően könnyen le tudjuk szedni a kezünkkel a sült paprika héját. Ha készen vagyunk, vágjuk fel apró darabokra.
Tegyük egy tálba a sült paprikát, a darált húst, és adjuk hozzá a tojást, a fűszereket és a rizst.
Ha készen vagyunk, tegyük a hűtőbe, egy éjszakán át, hogy összeérjenek az ízek.
Ezt követően, vágjuk fel a sajtot, kis kockákra, és a húsmasszából gombócokat formáljunk, és a közepébe tegyünk egy kocka sajtot, és formázzuk rá a húst.
Ha készen vagyunk a gombócokkal, akkor tegyük fel egy lábosba a doboz paradicsompürét és öntsük fel 2,5* ugyanannyi vízzel, mint a doboz űrmértéke. Tegyük bele a zeller szárat, pici sót, babérlevelet és forraljuk fel.
Ha kész, vegyük tartalékra a hőt és tegyük bele a gombócokat, és nagyon lassú tűzön kb. 1 órát főzzük. Azért kell ennyi idő, mert a barna rizst tovább kell főzni. Ne kavargassuk, csak néha rázogassuk meg, hogy ne törjenek össze a gombócok. Mindenképpen, kostóljunk meg egy gombócot, hogy a rizs megfőtt-e.
Ha elkészült, akkor vegyük ki a szószból a gombócokat, és sűrítsük be, liszt helyett, 1 db kisebb főtt krumplival, tegyük egy turmixba, adjunk hozzá egy kis szószt és a cukort, keverjük össze és adjuk hozzá a mártásunkhoz.
Köret nélkül, csak a hús gombócokat, paradicsommártással fogyasszuk ebédre.
*Tipp: a fűszereket az alábbi boltban szoktam megvásárolni:
http://9.kerulet.ittlakunk.hu/holmi/uzletek/azsia-bt
*Happy- Frucht paradicsompüré – én ezt a típust szeretem, mert nem bántja a pocimat, közértben megvásárolható.
Jó étvágyat.
Klarissza
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: