Sziasztok, újra itt veletek, remélem mindenkinek gyönyörűen telt a karácsony a szereteteitek körében, nekem nagyon szép volt.. 🙂 Szóval máris készülhetünk a szilveszteri bulira, hogy a 2013 évet sok-sok finomsággal Bucsuztassuk… egy kis gyors finomság, melyet nem ördöngösség elkészíteni. A savanykás gyümölcs és az édes íz harmónia keveréke, én imádom…, igazi kényeztetés. 🙂
Hozzávalók:
1 csomag babapiskóta
2 ek narancslikőr
240 ml *áfonyaszósz
220 g áfonya – ha nincs szezonja, lehet fagyasztott is – elkészíthető csak málnával, vagy vegyes erdei gyümölccsel
240 ml tejszín
2-3 ek cukor
160 ml mascarpone
1 tk vanília aroma
zab keksz darabok – vagy mandula forgács, csokoládé pasztilla
Elkészítés:
Tegyük a tálba a szobahőmérsékletű mascarpone sajtot, keverjük hozzá a cukrot, vanília aromát.
Verjük fel a tejszín és keverjük össze óvatosan a mascarponeval.
Tegyük egy nagy öblös üvegpohárba az összetördelt babapiskótát, öntözzük meg egy kis 1-2 ek narancslikőrrel, óvatosan, nehogy szétázzanak, csak épphogy.
Ezt követően, 1-2 ek áfonyamártással csurgassuk meg.
Tegyük rá a gyümölcsöt, és rá a tejszínes mascarpone krémet, ismételjük meg a rétegezést.
Tegyük a hűtőbe, hogy összeérjenek az ízek.
Tálalásnál a tetejére hab kerüljön, szórjuk meg egy pár szem gyümölccsel, és durvára morzsolt zab keksszel, vagy pirított mandula forgáccsal, vagy akár csokoládé pasztillával.
*Áfonyás-erdei gyümölcs szósz
Hozzávalók:
3/4 csésze kristálycukor
1 csésze víz
1 csomag friss vagy fagyasztott áfonya, vagy erdei gyümölcs
1 db narancshéj csíkok, narancslé
Elkészítés:
Keverjük össze a víz és a cukrot egy serpenyőben közepes. Forraljuk fel , adjunk hozzá áfonya és folyamatosan kevergetve forraljuk fel.
Ezt követően csökkentsük a hőt, és lassan forraljuk kb. 10-14 percig, kevergetve. Közbe adjuk hozzá a friss narancslét, és narancshéjat.
Ha kész, fedjük le és hűtsük le teljesen szobahőmérsékleten, vagy hűtőszekrénybe tegyük.
*Tipp: Egyszerűbb változat:
Ha épp nincs otthon mascarpone, sebaj… akkor helyette a gyümölcsöket tejszínhabba keverjük, és ezt tesszük rá megöntözött babapiskótára.
Természetesen akkor több tejszín szükséges.
Ezt a változatot is már sokszor elkészítettem, nagyon finom így is… 🙂
Jó étvágyat!
Klarissza
Recept: B.Sándor