Ez egy brutál jó sült hús recept, én ezt legtöbbször csirkecombbal készítem, de most karácsonykor megint az egyben sült hús lesz a favorit… kiegészítve egy kis rozmaringgal… Ha salátával tálaljuk, akkor az egészséges étrendbe is beilleszthető. Próbáljátok ki… egyszerűen ellenállhatatlan…:)
Ropogós sült hús/narancsos mártással
Hozzávalók:
1 kg sertés karaj vagy comb, vagy pulyka comb egyben – vagy csirkecombbal elkészíthető
1 chili paprika – nagyon apróra vágva – ha nem szeretjük az csípős ízt, magozzuk ki
2 ek thai barbecue szósz
1 1/2 csésze narancs lekvár
1 kis doboz paradicsompüré, vagy ketchup
1 pohár whiskyt – helyettesítő jó minőségű narancslével
3 gerezd fokhagyma, zúzott
1 mk kakukkfű
1/3 csésze olívaolaj
1 tk só
1 tk színes bors, mozsárban összetörve
2 dl húsleves alaplé – leveskockából is elkészíthető- tegyünk félre belőle 3 ek.
3 ek narancslé
friss koriander levél – a magos száraz fűszerrel ne helyettesítsük – ha nincs, akkor elhagyható, vagy petrezselyemmel helyettesíthető
1-2 szál rozmaring a tetejére
Elkészítés:
Egy turmixgépbe tegyük bele a whiskyt vagy a narancslevet, barbecue szószt, narancs lekvárt, paradicsompürét, fokhagymát, chilit, kakukkfű, koriandert, olíva olajat, sót és borst. Keverjük simára. A páccal kenjük be jól a húst, és tegyük a hűtőbe legalább egy éjszakán át, vagy akár 2 napig is lehet.
Ezt követően melegítsük elő a sütőt, és a húst helyezzük egy tepsibe, és a maradék páclevével öntözzük meg a hús tetejét, öntsük a tepsi aljára kb. 2 dl húsleves alaplét, tegyünk a tetejére 2 szál rozmaring ágacskát és süssük 40-50 percig. Először fedjük le alufóliával, és amikor már majdnem puha a hús, akkor még 5-10 percig süssük. Akkor lesz jó, amikor a bőre teljesen karamellizált és ropogós lesz.
Ha készen van, tegyük egy tálra a húst és jól fedjük le alufóliával tálalásig, hogy az ízek bent maradjanak és szaftos legyen a hús. A tepsiben lévő szószt tegyük a tűzhelyre, adjunk hozzá még egy kortynyi wiskyt és forraljuk fel, amikor kezd elpárologni az alkohol, akkor 3 ek húsleves alaplét és 3 ek narancslét adjunk hozzá és forraljuk sűrűre a mártást.
A sült húst tálaljuk, a mártással meglocsolva, köretként salátát, krumplipürével kínáljuk, és szórjuk meg a friss korianderrel, vagy petrezselyemmel.
Jó étvágyat!
Klarissza
Recept: Gabi
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: