Ennek az ételnek az alapját, nagymamám és édesanyám recept tárából vettem, ők paradicsomos változatban és édes káposztával is elkészítették már többször. Viszont a tovább gondolásban gyermekem segített, mivel Brassóban kapros-csomborral fűszerezett töltött káposztát evett, ami az erdélyi töltött káposzta néven ismert, viszont én hagytam az alap változatot, és a fűszerezést változtattam meg. Így nem biztos, hogy hasonlít az erdélyi töltött káposztára, de nem is ez volt a lényeg, a drága kislányom azt mondta, hogy tökéletes lett, pont olyan, amit Brassóban evett, és ez a lényege az egésznek, ez számít, hogy neki ízlett… 🙂 Készítsétel el, nagyon finom…
A töltött káposzta annál jobb, minél többször melegítjük fel…:)
Pikáns töltött káposzta
Hozzávalók:
1 fej kisebb savanyú káposzta fej – vagy levélből: 32 levél
1kg savanyú káposzta
Töltelék:
1 kg darált sertés hús – lehet sertés-marhahús vegyesen – 32 db töltött káposztához elég –
1 tojás
1 fej hagyma apróra vágva
¾ bögre barna rizs
kakukkfű, csombor, vegeta, fekete bors, kapor, őrölt kömény, majoranna, 1 gerezd fokhagyma átnyomva, pici chilli pehely – ízlés szerint
Rétegezés közé & tetejére:
0.5 kg füstölt oldalas vagy kisebb csülök – darabolva, kicsontozva
0,5 kg oldalas
0,5 pár füstölt kolbász – karikára vágva
10 dkg füstölt szalonna vagy kolozsvári
1-2 paradicsom – szeletelt
1 lilahagyma, karikára szeletelt
2- 3 db babérlevél
egy csipetnyi színes szemes bors
pici piros paprika
pici chilli pehely
egy csipetnyi kakukkfű
csípős zöldpaprika, 2-3 karika
3 csipetnyi kapor – én ha szeonja van, akkor leszoktam fagyasztani és ilyenkor elő veszem a hűtőből, így friss kaport tudok használni –
kókuszzsír
Elkészítés:
Az oldalast – nem füstöltet – fűszerezük: só, bors, kakukkfű, majoránna, kömény és háromnegyedig elősütjük. A szalonnát is kakastarélyszerűen bevagdostam és háromnegyedig elősütjük egy serpenyőbe. Ha kész tegyük félre, mindekettőt. Majd ezt fogjuk a rétegezés közé tenni.
A füstölt oldalast vagy csülköt tegyük fel főni, ha puha hagyjuk a főző vízébe kihülni.
Kóstoljuk meg a savanyú káposztát, ha nagyon savanyú és sós, akkor egy kis vízbe áztassuk be, kb. 10 percre, így kiveszi az extra sós és savanyú ízét. – Azért nem kell túlzásba esni az áztatással, nehogy ne legyen íze, és elillanjon a pikáns savanyúsága is -. Inkább kóstoljuk meg. Ha letelt az idő csavarjuk ki a káposztát és tegyük félre egy tálba.
* Tipp: A családban valaki savanyúban szereti, valaki nem, így én a fele savanyú káposztát jól kiásztatom, és utána a másik felével a savanyúval összekeverem. Így mindenki boldog – 🙂
Keverjük össze egy tálba a darált húst, a fűszereket, rizst és tegyük félre. – Megkóstolhatjuk, hogy elég benne a fűszerezés. – én ezt előtte való nap szoktam bekeverni, hogy egy éjszakán keresztül összeérjenek az ízek, és jobban is lehet vele dolgozni, amikor a káposztába tekerjük.-
Fogjuk meg a káposzta leveleket, ha középen vastag az erezet, azt óvatosan vékonyítsuk, vágjuk el késsel. Ezt követően a káposzta levelekbe tegyünk a fűszerezett töltelékből egy kis halmot, és tekerjük fel szorosan. Úgy tekerjük fel, hogy elkezdjük tekerni, aztán a két végénél lévő szélét behajtjuk a töltelék alá, és utána tovább tekerjük.
Ha készen vagyunk a tekergetéssel, vegyük elő az agyagedényünket, vagy egy nagyobb fazekat, és rétegezzük az alapanyagokat.
A fazék oldalát és az alját kókuszzsírral vékonyan kikenjük, több zsiradékot nem használok. Ezt követően tegyünk a fazék aljára az apró káposztát, rá füstölt oldalast vagy az – előzőekben megfőzött kicsontozott és darabolt csülköt, én csak a hús részét használom fel -, karikára vágott füstölt kolbászt, és a kisütött kakastarély füstölt szalonnát, és a sült oldalast.
Ha elkészültünk, tegyük rá a betekert töltött káposztát, tegyük rá a karikára vágott fél lila hagymát és a fél szeletelt paradicsomot. Egy két babérlevelet tegyünk a tetejére, és szórjuk meg színes borssal, egy pici kakukkfűvel, kaporral, pici pirospaprikával és egy pici csipet chilli pehellyel, 2-3 karika zöld csípős paprikával. Ezt követően ismételjük meg a rétegezést, addig, amíg az alapanyagok el nem fogynak, a tetejére apró káposzta kerüljön.
Ha füstölt csülökkel készítjük, akkor annak a főző levéből 3-4 merőkanálnyit – az íze miatt – öntsünk a káposztára, a többit vízzel, összesen annyival, hogy ép hogy ellepje. Tegyük fel főni nagyon lassú fokozaton kb. 1 max. 2 óra mivel a húsok nagy részét már megfőztük, sütöttük. Időnként ellenőrizni kell, hogy a vízet pótolni kell vagy sem.
Ha anyagedénybe készítjük és a sütőbe, akkor hideg sütőbe tegyük lefedve, és ezt követően kapcsoljuk rá a hőt. Fontos, hogy a fazekat, agyagedényt, ne csuridig töltsük meg káposztával, hanem csak maximum ¾ részig, mert a káposzták meg fognak emelkedni. Akkor jó a káposzta, ha puha, kóstoljunk meg egy tölteléket, hogy megfőtt –e. Ha még nem, akkor főzzük tovább, a főzési idő természetesen függ, hogy milyen nagyok a töltött káposztánk mérete is. Ha kisebb hamarabb megfő.
Én, ha agyagedénybe főzöm, akkor mielőtt már jó lenne a káposzta, az agyag edény tetejét eltávolítom, és még egy 5 percig sütöm, így pirított lesz a teteje. Nyami – nyami… 🙂
Élvezzük az ételt finom tejfellel és friss kenyérrel.
*Tipp: Az agyagedényt, használat előtt be kell áztatni minimum 1 órára. Az agyagedényben készített ételhez nem kell zsiradékot adni. Az edényt, csak 2/3-ad részig töltsük meg. A forró edénybe ne töltsünk hideg folyadékot, mert megrepedhet. Az agyagedényt mindig hideg sütőbe helyezzük!
(A töltött káposztánál én használok kókuszzsírt az agyagedény vékonyan lévő kikenésére, így ízletesebb az étel)
Mivel a füstölt húst megfőztük, oldalast elősütöttük, szalonnát kisütöttük, így a felesleges zsiradéktól már megszabadultunk, így a leheletnyi kókuszzsír fazék kikenése, az összes zsiradék, így nem lesz nehéz étel a töltött káposzta.
Jó étvágyat!
Klarissza
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: