Kényeztetés felsőfokon…

Tiramisu, tiramisu… egyszerűen imádom. A klasszikust és a tovább álmodott gyümölcsös változatokat, nekem jöhet bárhol, bármikor sose tudom megunni… 🙂 Egy igazi vendégváró, poharakba is szervírozhatjuk…

Limoncello tiramisu

Hozzávalók:

Krémhez:

2 doboz mascarpone

10 dkg porcukor

1 ek citromhéj

1 ek limoncello

1 csomag vaníliás puding – főzés nélküli, de lehet főzött puding is

tej

Babapiskótához:

5 dl víz

5 dl *limoncello

50 dkg babapiskóta

Sütemény tetejére:

5 dl tejszín

2 ek cukor

mandula vagy pisztácia

Elkészítés:

Készítsük ela pudingport a használati utasításnak megfelelően, ízlés szerint cukrozzuk. Tegyük félre, hagyjuk kihűlni.

Keverjük össze a mascarponet, a porcukrot, a reszelt citromhéjat és a limoncellot.

Melegítsük fel a vizet és a limoncellot kb. 5 percig, nem kell forrnia. Vegyük le a tűzről, öntsük át egy tálba és hűtsük le kb. 5 perc. Mártsuk meg a babapiskótákat a lehűtött limoncellos keverékbe, és tegyünk le egy réteget egy tepsi aljára. Kenjük rá a mascarponés keveréket. Újabb réteg bemártott babapiskóta sor következik, és megint a krém.

Fedjük be az utolsó réteg babapiskótával, amit borítsunk be a cukorral habbá vert tejszínnel. Szórjuk meg a tetejét, apróra vágott mandulával vagy pisztáciával.

Minimum 4 órára, de jobb, ha egy egész éjszakára hagyjuk pihenni a hűtőszekrényben.

*Limoncello

Hozzávalók:

20 db citrom

750 ml vodka

4 csésze cukor

5 csésze víz

2 vanília rúd – magokat távolítsuk el – nem kötelező a vaníliát beletenni, elhagyható, de finom

Elkészítés:

Jól mossuk meg a citromokat és töröljük szárazra. Egy zöldség hámozóval vágjuk le a citrom sárga héját, csak a sárga külső részt, a fehér részt ne vágjuk hozzá. A citrom levét kifacsarjuk, ne kerüljön bele a húsa és a magja.

A citrom héját és levét a vodkával, vaníliával egy befőttes üvegben jól összerázzuk, lezárjuk, és hagyjuk állni 10 napig, néha megrázogatjuk.

Ha eltelt a 10 nap, akkor a cukrot a vízzel felfőzzük szirupnak, időként kevergetve, amíg a cukor feloldódik. – ha szükséges, le kell habozni. Hagyjuk teljesen kihűlni.  Utána a citromos alkoholt hozzászűrjük a cukorhoz, üvegekbe töltjük, lezárjuk. Hagyjuk állni szobahőmérsékleten legalább 24 órán keresztül, de az legcélszerűbb, ha inkább további 10 napot állni hagyjuk, annál jobb lesz az íze.

Ha letelt az idő, szűrjük le a folyadékot, távolítsa el a citromhéját és a vaníliát, egy szűrő vagy kávé filter segítségével. Öntsük a likőrt egy szép üvegbe, egy visszazárható dugóval vagy szorosan záródó fedővel. Hűtőszekrényben tároljuk felhasználásig. Ha italként kínáljuk, akkor legyen nagyon hideg, akkor teljesedik ki igazán az íze. Bátran használhatjuk, ízesítőként süteményekbe is.

Jó nasizást!

Üdv. Klarissza

Recept: G. Mariann

Tovább a blogra »