Észbontóan finom….

Ma hoztam nektek, egy eszméletlen jó receptet, már többször elkészítettük, de sosem tudjuk megunni…

Azt hiszem, december 23-ra ezt fogom elkészíteni, tudniillik, mi egy nagycsaládként ünnepeljük a 24-25-26-i napokat, 3 napot igazán együtt, még családi vetélkedőt is szoktunk minden évben játszani… így természetesen, a saját kis családunknál, már előtte 1 nappal 23-án, megérkezik a Jézuska, így erre a napra is kell készülni finomságokkal. 🙂 Próbáljátok ki ti is, nagyon finom…

Mézes borban érlelt falatkák, áfonyás/erdei gombás raguval, szezámmagos fánkocskákkal

Hozzávalók:

80 dkg pulykacomb filé – sertéscomb/vagy bélszín

Páchoz:

4 dl száraz vörösbor

1 ek méz

őrölt szegfűbors – használhatunk sima fekete őrölt borsot is

kakukkfű

3 k vaj

100g sárgarépa – végkony karikára vágva

50g fehérrépa – végkony karikára vágva

50g zeller – végkony karikára vágva

2 fej vöröshagyma – végkony karikára vágva

2-3 db babérlevél

1 kk pirospaprika



néhány szem boróka bogyó

friss rozmaring – ha nincs, akkor jó a szárított is.



Elkészítés:

Pácoláshoz szükséges anyagokat vízben felforraljuk, majd lehűtjük, beletesszük a csíkokra vágott húst, hogy ellepje a páclé, és legalább 24 óráig hűtőszekrényben érleljük. Forrósítsunk fel pár evőkanálnyi vajat egy nagy serpenyőben, majd süssük meg benne a pácolt húst. Tálalás előtt a gombás szósszal összeforralhatjuk.

Szószhoz:

50 dkg erdei vadgomba keverék – de lehet más milyen gomba is

5-8 dkg húsos szalonna – apróra vágva

2-3 ek áfonya dzsem

2 ek liszt/vagy keményítő

3 szál újhagyma

negyed citrom leve

2 ek vaj

2 gerezd fokhagyma



őrölt bors

Elkészítés:

A szószhoz forrósítsuk fel a vajat egy lábasban, tegyük bele a kockára vágott húsos szalonnát, zúzott fokhagymát a karikára vágott újhagymát. Pároljuk néhány percig, majd tegyük bele a vadgomba-keveréket. Sózzuk, borsozzuk és pároljuk addig, míg a saját leve el nem párolog. Szórjuk rá a lisztet/ vagy keményítőt és keverjük jól össze, és öntsünk rá a húspácoló levéből. Öntsünk még rá, egy pohárnyi vezet, majd az egészet jól forraljuk össze. Mielőtt levennénk a tűzről, keverjük hozzá az áfonyadzsemet, és ízesítsük pici citromlével, megszórjuk, szederrel, áfonyával, narancshéjjal.

Burgonyafánk:

50 dkg burgonya

2 db tojás sárgája

25 dkg rétesliszt

csipetnyi őrölt szerecsendió



2 dkg élesztő

1 dl tej

30 dkg zsemlemorzsa

1 maréknyi szezámmag – elhagyható, ha valaki nem szereti

olaj a sütéshez

2 dkg élesztő

Elkészítés:

Az élesztőt egy kiskanálnyi cukorral futtassuk meg a tejben. A krumplit főzzük meg héjában, majd – még melegen – hámozzuk meg, krumplinyomóval nyomjuk át egy tálba, vagy villával törjük össze. Tegyük hozzá a tojás sárgáját, morzsoljuk bele az élesztőt, sózzuk, daráljunk rá borsot és fűszerezzük őrölt szerecsendióval, megszórhatjuk apróra vágott petrezselyemmel is. Tegyük bele a zsírt, lisztet és gyúrjuk tésztává. Kelesszük 1 órát, utána formázzunk kis gombócokat a burgonyás tésztából, hempergessük meg szezámmagban és a zsemlemorzsa keverékében, majd forró bő olajban süssük ropogós pirosra.

Jó étvágyat!

Üdv, Klarissza

Recept: S.Ildikó

Tovább a blogra »