Ma hoztam nektek, egy eszméletlen jó receptet, már többször elkészítettük, de sosem tudjuk megunni…
Azt hiszem, december 23-ra ezt fogom elkészíteni, tudniillik, mi egy nagycsaládként ünnepeljük a 24-25-26-i napokat, 3 napot igazán együtt, még családi vetélkedőt is szoktunk minden évben játszani… így természetesen, a saját kis családunknál, már előtte 1 nappal 23-án, megérkezik a Jézuska, így erre a napra is kell készülni finomságokkal. 🙂 Próbáljátok ki ti is, nagyon finom…
Mézes borban érlelt falatkák, áfonyás/erdei gombás raguval, szezámmagos fánkocskákkal
Hozzávalók:
80 dkg pulykacomb filé – sertéscomb/vagy bélszín
Páchoz:
4 dl száraz vörösbor
1 ek méz
őrölt szegfűbors – használhatunk sima fekete őrölt borsot is
kakukkfű
3 k vaj
100g sárgarépa – végkony karikára vágva
50g fehérrépa – végkony karikára vágva
50g zeller – végkony karikára vágva
2 fej vöröshagyma – végkony karikára vágva
2-3 db babérlevél
1 kk pirospaprika
só
néhány szem boróka bogyó
friss rozmaring – ha nincs, akkor jó a szárított is.
Elkészítés:
Pácoláshoz szükséges anyagokat vízben felforraljuk, majd lehűtjük, beletesszük a csíkokra vágott húst, hogy ellepje a páclé, és legalább 24 óráig hűtőszekrényben érleljük. Forrósítsunk fel pár evőkanálnyi vajat egy nagy serpenyőben, majd süssük meg benne a pácolt húst. Tálalás előtt a gombás szósszal összeforralhatjuk.
Szószhoz:
50 dkg erdei vadgomba keverék – de lehet más milyen gomba is
5-8 dkg húsos szalonna – apróra vágva
2-3 ek áfonya dzsem
2 ek liszt/vagy keményítő
3 szál újhagyma
negyed citrom leve
2 ek vaj
2 gerezd fokhagyma
só
őrölt bors
Elkészítés:
A szószhoz forrósítsuk fel a vajat egy lábasban, tegyük bele a kockára vágott húsos szalonnát, zúzott fokhagymát a karikára vágott újhagymát. Pároljuk néhány percig, majd tegyük bele a vadgomba-keveréket. Sózzuk, borsozzuk és pároljuk addig, míg a saját leve el nem párolog. Szórjuk rá a lisztet/ vagy keményítőt és keverjük jól össze, és öntsünk rá a húspácoló levéből. Öntsünk még rá, egy pohárnyi vezet, majd az egészet jól forraljuk össze. Mielőtt levennénk a tűzről, keverjük hozzá az áfonyadzsemet, és ízesítsük pici citromlével, megszórjuk, szederrel, áfonyával, narancshéjjal.
Burgonyafánk:
50 dkg burgonya
2 db tojás sárgája
25 dkg rétesliszt
csipetnyi őrölt szerecsendió
só
2 dkg élesztő
1 dl tej
30 dkg zsemlemorzsa
1 maréknyi szezámmag – elhagyható, ha valaki nem szereti
olaj a sütéshez
2 dkg élesztő
Elkészítés:
Az élesztőt egy kiskanálnyi cukorral futtassuk meg a tejben. A krumplit főzzük meg héjában, majd – még melegen – hámozzuk meg, krumplinyomóval nyomjuk át egy tálba, vagy villával törjük össze. Tegyük hozzá a tojás sárgáját, morzsoljuk bele az élesztőt, sózzuk, daráljunk rá borsot és fűszerezzük őrölt szerecsendióval, megszórhatjuk apróra vágott petrezselyemmel is. Tegyük bele a zsírt, lisztet és gyúrjuk tésztává. Kelesszük 1 órát, utána formázzunk kis gombócokat a burgonyás tésztából, hempergessük meg szezámmagban és a zsemlemorzsa keverékében, majd forró bő olajban süssük ropogós pirosra.
Jó étvágyat!
Üdv, Klarissza
Recept: S.Ildikó
Kommentek