Ma hoztam nektek egy kulináris élvezetet, melyet akár ebédre vagy vacsorára is elkészíthettek… egyszerűen dübörgető íz kavalkád…Próbáljátok ki, megéri…
Hozzávalók:
2 db csirke mellfilé – csíkokra vágva
1 nagy marék friss petrezselyem, apróra vágva
1 nagy marék friss menta, apróra vágva
1/2 közepes vöröshagyma reszelt
1 chili maggal, darált vagy nagyon apróra vágva
1 ek reszelt gyömbér
1 ek reszelt fokhagyma
1 ek Garam masala
1 ek piros paprika
só
szecsuani bors – vagy őrölt fekete bors
olívaolaj – egy kicsi a pácoláshoz + a sütéshez
Elkészítés:
A fenti fűszereket keverjük össze és pácoljuk be a csirkemell filét. Egy egész éjszakán át pácoljuk a húst. Ezt követően, egy serpenyőbe kis olajat hevítünk, és megsütjük a csirkemell csíkokat.
Vagy egész szeletekbe pácoljuk a húst, és grill sütőben kisütjük, és utána szeleteljük csíkokra a húst.
Saláta:
Hozzávalók:
paradicsom – szeletelve
jégsaláta – szeletelve
egy kis reszelt káposzta – vörös vagy fehér – akár vegyesen is
egy kisebb hagyma – szeletelve
Fokhagymás joghurtos szósz:
Hozzávalók:
1 pohár görög natúr joghurt vagy más natúr joghurt (leszűrjük a levét, hogy a folyadék csöpögjön ki)
1 ek olívaolaj
1 ek friss citromlé
1-2 gerezd fokhagyma reszelt
1 zöldhagyma, apróra vágva
só ízlés szerint
Keverjük jól össze, és felhasználás előtt a hűtőbe tegyük 1-2 órára tálalás előtt.
Hozzávalók:
6 dkg chili
(lehet különböző fajtájú chilit is összeválogatni pld: cayenne, jalapeno, thai, apróra vágva – ha nem szeretjük a túl csípőset, magozzuk ki)
3 gerezd fokhagyma, apróra vágott
½ tk só
1 ½ ek cukor
1 ½ ek fehér ecet
Elkészítés:
A fenti hozzávalókat, tegyük egy turmix gépbe. Keverjük össze, lehet, egy kicsit lehet durvára hagyni. Kóstoljuk meg, és ízlés szerint még sót vagy cukrot tehetünk bele. Ha összekevertük, tegyük egy kis üvegbe és hűtőbe tároljuk felhasználásig. Ha rögtön szeretnénk felhasználni, akkor várjunk legalább 30 percet, hogy az ízek összeérjenek.
Pita kenyeret meg is vásárolhatjuk, de aki szeretné elkészíteni, annak itt a recept:
Pita kenyér:
Hozzávalók:
1 csésze teljes kiőrlésű liszt
2 csésze liszt vagy kenyérliszt
2 ¼ tk szárított élesztő
1 ½ csésze víz – meleg víz
1 ½ tk só
1 ek méz
1 ek olívaolaj
Elkészítés:
Egy nagy mérő edénybe keverjük össze a vízet és az élesztőt. Hagyjuk állni 10 percig, amíg felfut, habos nem lesz.
Egy másik tálba, keverjük össze a lisztet, sót, mézet, az olajat, és az élesztős keveréket.
Keverjük össze egy mixerrel, alacsony sebességen kb. 3 percig, – majd ellenőrizzük, hogy a tészta megfelelő állagú, egy kicsit legyen ragadós tapintású-, még keverjük kb. 5 percig. Fedjük le egy konyharuhával és kelesztjük, legalább a kétszeresére, kb. 1 óra időtartam.
Melegítsük elő közben – 30 perccel előtte-, a sütőt, egy nagyobb öntöttvas serpenyővel vagy pizza kővel egyetemben, melyen majd megsütjük a tésztát.
Ha a tészta megkelt, akkor nyomjuk ki a felesleges levegőt, gázt belőle. Osszuk a tésztát nyolc egyforma darabara, formázzuk meg gombóc alakúra és fedjük le, és még 20 percig hagyjuk még kelni.
Miután pihent tésztánk, egy vékony kört, körülbelül 1/8 ” vastagságút nyújtsunk belőle, és helyezzük a tésztát a forró serpenyőbe, vagy akinek van pizza köve arra, és süssük 3-4 percig, amíg aranybarna és puffasztott nem lesz. Ha kész, fedjük le a megsült pitát egy tiszta konyharuhával és süssük ki a maradék tésztát is.
Tápérték adatok: – egy ½ pita –
94 kalória, 1 g zsír, 18,5 g szénhidrát, 1,4 g rost, 2,6 g fehérje
Ha a húst csak salátával fogyasztjuk, mondjuk vacsorára, akkor az egészséges étrendbe is teljes mértékben beilleszthető. Viszont úgy gondolom, hogy egész pita kalória értéke nem igazán sok, így ez is belefér az egészséges étrendbe, akár egy ebédre, főleg ha mi készítjük el a pita kenyeret.
Jó étvágyat!
Üdv, Klarissza
Recept: Gabi