Klarissza Blogja

Ez egy aprócska ízbolygó…

Egyelőre, még nagyon méltatlanul háttérbe szorul napjaink konyhakultúrájában, pedig nagyon izgalmas ételek készíthetőek belőle.

Mi is ez az aprócska valami?? Hát a bulgur…

A bulgur Törökországban és a Közel-keleten kedvelt gabonatermék, évezredek óta fontos szerepet játszik a táplálkozásban. A bulgur tört búza, hántolt, előfőzött, szárított vagy őrölt búzaszemek, melyek különböző méretben kaphatók a rizsszemnyitől az egészen apróra őrölt változatig.

Magas rosttartalmának köszönhetően sokáig telítettségérzetet biztosít. A bulgur B-vitaminban, folsavban, foszforban, magnéziumban, káliumban, vasban gazdag. Különösen magas az E-vitamin tartalma is. Támogatja a szénhidrát-, fehérje- és zsíranyagcserét, valamint az idegrendszer megfelelő működését.  Magas folsav tartalma miatt kismamáknak is előnyös a fogyasztása. Glikémiás indexe 46, míg a sima rizsé 70-90 körül van. A bulgur rosttartalma több mint 5-szöröse a barna rizsének, ezért fogyókúrában, cukorbetegségben, valamint egészséges táplálkozásban is kiváló alternatíva.

Nagyon jól átveszi az ízeket, ezért népszerűek a bulgurból készült saláták, sok zöldséggel és sok zöldfűszerrel. Könnyű, kiadós és egészséges. Különösen ajánlott cukorbetegek étrendjében, mert alacsony a glikémiás indexe, azaz nem hirtelen, ugrásszerűen emeli a vércukorszintet, mint a fehér lisztből készült termékek vagy a burgonya.

100 gramm nyers bulgur a következőket tartalmazza: – energiatartalom: 360 kcal (1500 kJ) – fehérje: 12,5 g – élelmi rost: 8 g – szénhidrát: 69 g – zsír: 1,75 g.

A bulgur íze semleges, egy az egyben használható, a rizs helyettesítőjeként.

Elkészítése:
Ha nagyobb szemű, akkor 1:2 arányban (1 rész bulgur, 2 rész víz) kell megfőzni.
Amennyiben viszont apró szemű bulgurt vásárolunk akkor, elegendő a bulgur mennyiségével azonos mennyiségű forró vízzel leönteni, egyszer megkeverni, majd hagyni, hogy magába szívja a nedvességet és megpuhuljon.
Kevés olívaolajjal lehet lazítani. Készíthetsz belőle hideg salátát paradicsom, uborka, paprika, citromlé és sok petrezselyem vagy menta hozzáadásával.

 *A hipermarketekben a natúr termékek között, vagy Bio boltokban, keleti élelmiszerüzletekben vásárolható meg.

Ma nagyon finom salátát készítettem, így úgy gondoltam, gyorsan elhozom nektek, hogy ti is el tudjátok készíteni…  🙂

És akkor lássunk most, a bulgur gyors saláta receptet:

Hozzávalók:
1 bögre bulgur
2 ek olívaolaj
1 piros sült kaliforniai paprika
1 csokor petrezselyem és menta
1 citrom héja
5 dkg aszalt paradicsom – helyettesíthető nem aszalt paradicsommal, de mindkét változattal nagyon finom
4 ek tökmagolaj
frissen őrölt

Elkészítés:
Egy serpenyőbe a bulgurt olajon átforgatjuk, majd 1:2 aránynak megfelelően, vízzel felöntjük, sózzuk és puhára főzzük.  – attól függ milyen nagyságú bulgurt veszünk – lásd fentebb az elkészítésnél. –

Míg fő, addig a sült paprikát kis kockákra vágjuk, a petrezselymet és a mentát is felaprítjuk. Amikor már majdnem készen van, hozzáadjuk az aszalt paradicsomot vagy negyedekre vágott paradicsomot. Ha pedig elkészült mehet bele a paprika, a petrezselyem, a menta, a citrom reszelt héja, a tökmagolaj, só, frissen őrölt bors. Ez a recept bátran variálható más zöldségekkel, fűszerekkel. Akár egy szelet kisütőt, fűszeres natúr hús kíséretében vagy mozzarella sajttal megszórva is tálalhatjuk.

Jó étvágyat!
Üdv, Klarissza
Recept küldő: B. Mariann

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!