Ma hoztam nektek egy természetes édesítőszert, úgy gondolom, ha egészségről van szó, akkor semmi nem drága, így a következő recepthez igen is látogassunk el a Bio boltba, főleg ha kisbabánk ételeit szeretnénk édesíteni vele… Babáknak 6 hónapos kortól adható!
Hozzávalók:
1 csomag aszalt sárgabarack
1 csomag asztalt datolya
1 csomag asztalt mazsola
víz
vagy más szárított gyümölcs keverékével is elkészíthető: aszalt szilva, kajszibarack, meggy, stb.) – Tipp: csak datolyával is elkészíthető
Elkészítés:
Öntsük egy nagy üvegbe az összes szárított gyümölcsöt, töltsük meg, meleg vízzel (kb. 60°C) hogy jól ellepje a gyümölcsöket.
(ha kisbabánknak készítjük, akkor forraljuk fel a vízet és hűtsük le, a fenti hőmérsékletre, és ezt követően öntsük a gyümölcsökre). Tegyük a hűtőbe, legalább 8 órára. Ezt követően öntsük le róla a folyadékot egy tálba, és magozzuk ki a datolyát.
Ha készen van, akkor tegyük a gyümölcsöket egy turmix gépbe, és adjunk a leszűrt folyadékból egy keveset, és jól keverjük össze, akkor jó, ha nagyon sima pürésszerű masszát kapunk, ha kíván még a gyümölcsös püré egy kis folyadékot, akkor kanalanként tegyünk hozzá fokozatosan.
Ha kész, akkor tegyük jól lezárható üvegbe és tároljuk a hűtőszekrénybe, kb. 1 hónapig tárolható, de addig nem tart ki, mert hamar elfogy… 🙂
Ezzel helyettesíthető a cukor, méz, juharszirup. Igaz nem olyan édes, mint a felsoroltak, de legalább egészséges… a reggeli müzlihez, joghurtokhoz, kásákhoz, zabpehelyhez stb.. használható.
Az egészséges étrendbe illő és a fogyókúrázóknak is megfelelő kiegészítés. Reggeli, tízórai, desszertek ízesítésére is kiváló.
Ha csak magunknak készítjük, kipróbálhatjuk egy kis citrom levével ízesíteni, víz helyett, az is nagyszerű.
Üdv, Klarissza
Recept: K.Károly