Klarissza Blogja

Az ősz és a tél narancssárga kincse – igazi vitaminbomba

Az egyik kedvenc csemegém, ritka az a zöldségféle, mint a sütőtök, amely három fontos jellemzővel rendelkezik: nemcsak hogy finom, egészséges, de elérhető az ára is. Megéri sokat enned belőle…

A klasszikus magyar sütőtök

A sütőtök Amerika felfedezése után került a kontinensünkre, őshazája Közép és Dél Amerika

A sütőtök jelentős egészségmegőrző és gyógyító hatással bír. Napjainkban tudományos kutatások támasztják alá, hogy a sütőtök kalcium, cink, mangán, réz, vas, foszfor, C-vitamin, karotin, biotin, niacin, pantoténsav, A, B1, B2, B6 vitaminok és folsav tartalmának köszönhetően igazi vitaminbomba a szervezetnek.

Kitűnő rostforrás, tápértéke és energia tartalma igen magas. Húsa és leve zsírégető, méregtelenítő hatású.  Kigyógyít a megfázásból, csillapítja a hurutos köhögést, csökkenti a vérnyomást. Rengeteg káliumot tartalmaz, amely nélkülözhetetlen a vízháztartás karbantartásához. Hatóanyagai (antioxidánsok) véd a szabad gyökök káros, rákkeltő hatásaival szemben. Enyhíti az allergikus köhögést, tüsszögést, csökkenti az asztmatikus rohamot. Serkenti a máj működését. Vértisztító hatása is kiemelkedő. A sütőtök alacsony kalóriatartalma révén fogyókúrázóknak is ideális!

A töknek rengeteg fajtája van, mi alig ismerünk kettőt – hármat a tök fajták közül.

Így ha a piacon jártok, és találkoztok az alábbi Hokkaidó sütőtökkel, nyugodtan vegyétek meg és próbálhatjátok ki, hisz ő is a sütőtök családjába tartozik.

 

Hokkaidó – japán sütőtök

Hokkaido szigetéről származik a neve. Magas karotin- és vitamintartalma miatt kedvező az antioxidációs hatása, ezáltal fogyasztása csökkentheti a rák bizonyos fajtáinak kockázatát.

Kerek, sötétzöld vagy narancssárga héjú tök. Ősszel érik és nagyon édes az íze.
Jó rostforrás, sok vitamint tartalmaz:
A, C, E, B1, B2, B6
vitaminokat, vas, kalcium és káliumot. Nagyon alacsony kalóriatartalma van, mindössze 100 g-ban 26 kalória.

Telt ízű, édes, különböző levesek, párolt – sült húsos ételek kísérője lehet. Sütemények, kenyér, muffin, kekszeket is ízesíthetünk vele. Párolva, sütve, vagy édes íz textúrája miatt, a burgonyához is keverhetjük. Nyersen lereszelve, a salátánkat koronázhatjuk meg vele. A hűtőszekrény, zöldség rekeszében több hétig is eltartható.

A sütőtököt az Antarktisz kivételével minden földrészen termelik és fogyasztják.

A sütőtökből készítik Halloween ünnepén a töklámpást, illetve dekorációnak is felhasználják. Tehát tényleg sokrétű a felhasználása…

Üdv, Klarissza
Inf./kép: GoogleWikipedia

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!