Nincs még ötleted, hogy mivel lepd meg vendégeidet? Hoztam, nektek egy-két ötletet, melyet boszorkányosan könnyű elkészíteni… 🙂
Pisztáciás sajt golyócskák szőlővel és mézzel
Hozzávalók:
25 dkg kecskesajt – szobahőmérsékletű
1 ½ doboz krémsajt – szobahőmérsékletű
1 ¼ csésze – héj nélküli sós pisztácia
egy nagyobb fürt szőlő piros, vagy zöld szemű – kb. 30-40 szem
Méz – ízlés szerint
fekete bors – őrölt
Fogpiszkáló – tálaláshoz, ha magában, vendégváró falatkáknak tálaljuk
Saláta:
2 csésze saláta zöldek (rukkola, baby kelkáposzta és spenót keveréke)
1/2 csésze koktélparadicsom, szeletelt
1/2 csésze lila szőlő, szeletelt
2 db füge, vékonyra szeletelve
Vinaigrette öntet:
1/4 csésze jó minőségű extra szűz olívaolaj
1 ek balzsamecet
1 tk méz
só és bors, ízlés szerint
Elkészítés:
Mossuk meg a szőlőt, töröljük szárazra, szemezgessük le egy tálba.
A pisztáciát egy darálón, durvára őröljük meg, tegyük egy lapos tányérra.
Egy másik tálba, keverjük össze a kecskesajtot és a krémsajtot. Tegyük a hűtőbe, kb. 1 órára, de lehet egy éjszakán át is.
Ha jól lehűlt, a sajt, akkor formázzunk belőle golyócskákat, a közepébe helyezzünk el egy szem szőlőt, és formázzuk rá a sajtos masszát. Ha mindent sajtot megformáztunk és megöltöttünk szőlővel, akkor szórjuk meg egy kicsit enyhén őrölt borssal, és mézzel csurgassuk meg vékonyan, aztán hempergessük meg a durvára darált pisztáciában. Ha csak magába tálaljuk, akkor szúrhatunk bele egy fogpiszkálót, a könnyebb tálalás érdekében.
Tálalhatjuk salátával is:
A felszeletelt salátának valót helyezzük egy tálba. Keverjük össze a vinaigrette öntetet, locsoljuk meg vele a salátát, tegyük egy tányérra, és a tetejére tegyük a pisztáciás sajt golyócskákat.
Kaszinótojás-snidlinggel-kaporral:
Hozzávalók:
12 db tojás
1 tk mustár
1 fél mk curry por
1 fél mk kurkuma por
2 ek majonéz
2 ek tejszín
friss, apróra vágott kapor és snidling – ha valaki nem szereti a kaprot – felválthatja petrezselyemmel
szeletelt olajbogyó
pár szem koktélparadicsom
Elkészítés:
Tegyük fel főni a tojásokat, sós hideg vízbe, ha felforrt a víz, kevergessük meg, forrás után 10 perc alatt készre főzzük a tojásokat. Ha kész, öntsük le róla a forró vízet és engedjünk rá hideget, így könnyebben megpucoljuk a tojásokat.
Ha készen vagyunk a héj eltávolításával, akkor a tojásokat vágjuk ketté, a fehér részeket tegyük egy tányérra, és a sárgájukhoz adjuk hozzá a mustárt, curryt, kurkumát, majonézt, tejszínt, snidlinget, kapor és keverjük össze egy kenhető masszává. Ezt követően töltsük bele egy habzsákba – (ha nincs, akkor jó egy mokkáskanál is) – a masszát és töltsük vissza a tojás fehérjébe a sárgáját.
Díszítsük kaporral, (vagy petrezselyemmel), snidlinggel, olajbogyóval, koktélparadicsommal, sajt falatkákkal körbe téve francia salátával tálalhatjuk.
Mangós csirkefalatok:
Hozzávalók:
1 tk kardamom
1 tk őrölt kömény
½ tk őrölt gyömbér
1 csirkemell filé – darabokra vágva
3 ek olíva olaj
Mangós szósz:
1 mangó
¼ csésze (60 ml) tejszín
1 mk curry
Elkészítés:
Vágjuk a csirkemellet darabokra. A kardamom, a kömény és a gyömbér keverékében forgassuk meg. Tegyük félre kb. 1 órára. Ezt követően, egy serpenyőbe, öntsünk olajat, és a húst tegyük bele, főzzük meg, míg megpuhul a hús. Ha kész, vegyük ki a húsokat és csöpögtessük le a felesleges olajat.
A szószhoz turmixszoljuk össze a mangót, a tejszínt és a curry port. A csirke mellé külön tálban készítsük az asztalra.
Jó vendégvárást.
Klarissza
Recept: Mariann