Édes bűnbeesés – a lelked is eladnád érte…

Mai napra hoztam nektek egy édes bűnbeesést… A sós és az édes összeolvadása, ahogyan ellensúlyozzák, kiegészítik egymást, ez egy bizsergető íz varázs, tiszta tömény élvezet, ezt bizony meg kell kóstolnod.. 🙂

Karamellás-mandulás-roppanós brownie

Hozzávalók:

1 tk puha vaj a tortaforma kikenéséhez

10  dkg jó minőségű étcsokoládé

10 dkg liszt

10 dkg cukor

2 dkg cukrozatlan  kakaópor

fél tk sütőpor

2 tk neszkávé

2 nagy tojás

1 dl semleges ízű olaj



Karamell öntet:

5 dkg mandula – apróra vágva/vagy sós perec apróra tördelve

10 dkg cukor

Sós mogyoróvaj öntet:

1/4 csésze vaj vagy margarin, olvasztott

1 csésze porcukor

1 üveg mogyoróvaj

2 csésze puffasztott gabona pehely – kissé összetördelve

Csokoládémáz:

2 csésze félédes csokoládé chips – lehet, jó minőségű táblás csokoládé is használni

Elkészítés:

Előmelegítjük a sütőt. Kikenjük, puha vajjal a tepsit, vagy egy kisebb átmérőjű, nem túl magas tortaformát.

Utána az étcsokoládét apró darabokra vágjuk, és  beleszórjuk egy keverőtálba. Hozzáadjuk a lisztet, cukrot, kakaóport és a  sütőport. Egy másik tálba feloldjuk a neszkávét 1 ek langyos vízben, hozzákeverjük a tojásokat, és belecsurgatjuk az olajat, kézi  habverővel simára keverjük az egészet.

A sűrű, tojásos, kávés, olajos masszát fakanállal összedolgozzuk, a kakaós, sütőporos, csokoládédarabkás liszttel. A kész tésztát a kivajazott tepsibe vagy tortaformába simítjuk, és 18-20 perc alatt a forró sütőben megsütjük. Ha kész, hagyjuk kihűlni.

Készítsük el az öntetet:

10 dkg cukrot tegyük egy serpenyőbe és karamellizáljuk. Amikor már aranyszínű és méz sűrűségű, akkor lesz jó. Jól keverjük el. Pár percig hűtjük és beleszórjuk a durvára darabolt mandulát/vagy a sós perecet apróra tördelve, és összekeverjük, óvatosan a kihűlt brownie sütemény tetejére kenjük.

Egy tálba keverjük össze az olvasztott vajat és porcukrot simára. Keverjük hozzá a mogyoróvajat, és a puffasztott gabona pelyhet. Jól keverjük össze. Ezt követően, a karamelles brownie tetejére simítjuk.

Készítsük el gőz fölött a csokoládémázat, 2 csésze csoki chips olvasszunk meg, és ezt a mogyoróvajas tetejére simítsuk el, és tegyük a hűtőbe, legalább 2 órára. Mielőtt tálaljuk, szobahőmérsékleten hagyjuk állni kb. 10 percig.

Kellemes édes bűnbeesést.  🙂

Klarissza

Recept: Hópihe

Címkék:
Tovább a blogra »