Mai napra hoztam nektek egy édes bűnbeesést… A sós és az édes összeolvadása, ahogyan ellensúlyozzák, kiegészítik egymást, ez egy bizsergető íz varázs, tiszta tömény élvezet, ezt bizony meg kell kóstolnod.. 🙂
Karamellás-mandulás-roppanós brownie
Hozzávalók:
1 tk puha vaj a tortaforma kikenéséhez
10 dkg jó minőségű étcsokoládé
10 dkg liszt
10 dkg cukor
2 dkg cukrozatlan kakaópor
fél tk sütőpor
2 tk neszkávé
2 nagy tojás
1 dl semleges ízű olaj
Karamell öntet:
5 dkg mandula – apróra vágva/vagy sós perec apróra tördelve
10 dkg cukor
Sós mogyoróvaj öntet:
1/4 csésze vaj vagy margarin, olvasztott
1 csésze porcukor
1 üveg mogyoróvaj
2 csésze puffasztott gabona pehely – kissé összetördelve
Csokoládémáz:
2 csésze félédes csokoládé chips – lehet, jó minőségű táblás csokoládé is használni
Elkészítés:
Előmelegítjük a sütőt. Kikenjük, puha vajjal a tepsit, vagy egy kisebb átmérőjű, nem túl magas tortaformát.
Utána az étcsokoládét apró darabokra vágjuk, és beleszórjuk egy keverőtálba. Hozzáadjuk a lisztet, cukrot, kakaóport és a sütőport. Egy másik tálba feloldjuk a neszkávét 1 ek langyos vízben, hozzákeverjük a tojásokat, és belecsurgatjuk az olajat, kézi habverővel simára keverjük az egészet.
A sűrű, tojásos, kávés, olajos masszát fakanállal összedolgozzuk, a kakaós, sütőporos, csokoládédarabkás liszttel. A kész tésztát a kivajazott tepsibe vagy tortaformába simítjuk, és 18-20 perc alatt a forró sütőben megsütjük. Ha kész, hagyjuk kihűlni.
Készítsük el az öntetet:
10 dkg cukrot tegyük egy serpenyőbe és karamellizáljuk. Amikor már aranyszínű és méz sűrűségű, akkor lesz jó. Jól keverjük el. Pár percig hűtjük és beleszórjuk a durvára darabolt mandulát/vagy a sós perecet apróra tördelve, és összekeverjük, óvatosan a kihűlt brownie sütemény tetejére kenjük.
Egy tálba keverjük össze az olvasztott vajat és porcukrot simára. Keverjük hozzá a mogyoróvajat, és a puffasztott gabona pelyhet. Jól keverjük össze. Ezt követően, a karamelles brownie tetejére simítjuk.
Készítsük el gőz fölött a csokoládémázat, 2 csésze csoki chips olvasszunk meg, és ezt a mogyoróvajas tetejére simítsuk el, és tegyük a hűtőbe, legalább 2 órára. Mielőtt tálaljuk, szobahőmérsékleten hagyjuk állni kb. 10 percig.
Kellemes édes bűnbeesést. 🙂
Klarissza
Recept: Hópihe
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: