Ma hoztam nektek, egy másik nagy kedvencemet, mely egyszerűen finom, ízletes és bármikor kapható vagyok rá… szinte eteti magát.. 🙂
Ettem már itt is, ott is, amott is, volt olyan is, ami egyáltalán nem ízlett, és volt olyan, amely a tökélységet alkotta. Nyughatatlan természetem az ízek szenvedélye iránt, lelkemet csak akkor tudtam megnyugtatni, amikor otthon is elő tudtam varázsolni a keleti ízeket a családom számára… a gyros, a kebab különböző íz világa, szinte verhetetlen, szerintem nincs olyan ember a világon, aki még ne kóstolta volna meg, valamilyen formában… 🙂
Gyros-marhahúsból
Hozzávalók:
2 kg marhahús, kockára vágva – (jobb, ha egy kicsit zsírosabb)
Pác összetevői:
5 gerezd fokhagyma
½ csésze frissen facsart citromlé
¼ csésze almaecet
¼ csésze olívaolaj
1 tk szegfűszeg
1 tk só
½ tk római kömény
½ tk kömény (őrölt édeskömény )
½ tk kardamom
½ tk oregánó és kakukkfű
½ tk fahéj
½ tk őrölt szerecsendió
½ tk őrölt bors
¼ tk cayenne bors
¼ tk őrölt gyömbér
Joghurtos öntet:
Ez a krémes joghurt öntet nemcsak gyros, kebabhoz tökéletes, hanem grillezett húsokhoz, halakhoz is.
Hozzávalók:
2 csésze sima zsírszegény joghurt
2 csésze uborka – apróra vágva
leve egy citrom
2 ek szárított menta
1 gerezd fokhagyma – reszelve
½ tk só
¼ tk bors
Elkészítés:
A fenti hozzávalókat egy tálba keverjük össze. Ellenőrizzük a fűszerezést, egyéni igényeknek megfelelően, hogy kell –e további citrom, fokhagyma, menta vagy só a joghurtos öntethez.
Tálaláshoz:
½ csésze apróra vágott petrezselyem
grillezett paradicsom
hasábburgonya
pita kenyér
Elkészítés:
Vágjuk fel a húst szeletekre. Keverjük össze jól, egy turmixgépbe a fűszerekkel együtt a citromlevet és almaecet. Viszont ne keverjük hozzá az olíva olajat.
Egy tálban dörzsöljük át jól a húst a páccal. Öntözzük meg olíva olajjal, utána megint, dörzsöljük át a húst a páccal és egy éjszakán át páccoljuk a hűtőben.
Ezt követően melegítsük be a grill sütőt és kb. 10-15 percig süssük a húst.
A sütőben szeretnénk elkészíteni, akkor fóliával letakart tepsibe süssük. Akkor jó mindkét esetben a húst, ha puha és szaftos, és majdhogynem szétesik.
Ha jól megsült, akkor szeleteljük fel csíkokra és melegen tálaljuk, joghurtos öntettel, pita kenyérrel, grillezett paradicsommal, sült krumplival tálaljuk, és megszórhatjuk apróra vágott petrezselyemmel is.
Ha elhagyjuk a sült krumplit, pita kenyeret – akkor a húst, joghurtos öntettel, grillezett paradicsommal és salátával, beilleszthetjük az egészséges étrendbe.
Jó étvágyat, és élvezzük az ízeket..:)
Van még egy-két variácó, azt majd, legközelebb hozom el nektek. Üdv. Klarissza
Recept: Gyrosos, + saját
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: