Klarissza Blogja

Lelket melengető salsa – 5 féle variációban

Ma este hoztam egy kis nyalakodást…🙂 Ki ne szeretné, a Nacos szószokat chipsszel, mely a mozikban is teret engedett magának, ahol kedvenc filmünk közben, lehet nyamnyogni vele…:)

Arról nem is szólva, hogy egy igazi, vendégváró is lehet. Ha pedig a chipset lecseréljük, apró hasábokra vágott rudacska szerű friss zöldségekre, akkor az egészséges étrendbe is bele csempészhető… tehát, kinek a pap, kinek a papné, ki ahogyan szereti, lehet válogatni…

Először is, a szószokat készítsük el, hogy az ízek összeérjenek…

1. Fűszeres salsa szósz:
Hozzávalók
:
1 kis fej vöröshagyma
1 Jalapeno paprika – aki nem szereti, a túlcsípős ízt, az távolítsa el a paprika magjait
1 nagy gerezd fokhagyma
2-3 db nagyobb paradicsom
zöld chili – szintén magozva, ha nem szeretjük a csípőset
1 marék friss koriander levelek
1/4 tk cukor
1/4 tk só
1 fél lime leve
Elkészítés:
A turmixba tegyük bele a fenti hozzávalókat, hagymást, paprikát, fokhagymát. Keverjük össze. Ezután adjunk hozzá friss koriander, cukor és só, valamint a fél lime levét. Őröljük össze, de ne legyen túl pépes, inkább egy kicsit darabosabb. Adjuk hozzá a zöld chilit, paradicsomot.
Tegyük egy tálkába és utána a hűtőbe pár órára, de jobb, ha egy egész éjszakát át, így jól összeérnek az ízek.

2. Sajtos salsa szósz:
Hozzávalók:

1 mandarin vagy narancs, lecsepegtetett
¼ csésze apróra vágott pirított pekándió
¼ csésze vágott szárított áfonya
2 ek apróra vágott vöröshagyma
2 ek *vinaigrette öntet
1-2 dob. Philadelphia krémsajt
Elkészítés:
A fenti hozzávalókat egy turmixba keverjük simára. És a hűtőbe tegyük, legalább egy éjszakára, tálalás előtt.
* megjelölt fűszer elkészítését, a tudástár/szószok-mártások címszó alatt találod.

 

3. Avokádós (Guacamole) salsa szósz:
Hozzávalók:
2 nagy érett avokádó
2 paradicsom apróra vágva
2 ek apróra vágott friss koriander

¼ csésze kockára vágott sült piros paprika
tortilla chips

Elkészítés:
Vágjuk félbe az avokádót, magját távolítsuk el. Tegyük egy turmixba, és adjuk hozzá, a többi fenti hozzávalókat. Ha szükséges még ízesítsük sóval. Tegyük hűtőbe, legalább egy éjszakára, tálalás előtt.

4. Pikáns sajtos salsa szósz:
Hozzávalók:
1 ek olívaolaj
4 db piros sült kaliforniai paprika – apróra vágva
1 nagy gerezd fokhagyma, aprítva
1-2 doboz Philadelphia krémsajt
2 mogyoróhagyma vagy zöldhagyma – apróra vágva
3 tk fűszeres salsa szósz – lásd fentebb
1/4 tk só
frissen őrölt fekete bors
egy maréknyi friss koriander levél – apróra vágva
Elkészítés:
A paprikákat szurkáljuk meg egy hústűvel, és tegyük a sütőbe sütni, én a gáztűzhelyen szoktam megsütni. Akkor jó, amikor jól megbarnul, megsül a külső része. Ezt követően tegyük egy tálba, fóliázzuk le, hagyjuk állni kb. 15 percig. Ezt követően könnyen le tudjuk húzni a paprika külső héját. Ha készen vagyunk a pucolással, utána a paprika húsát apróra vágjuk.
Egy serpenyőbe pirítsuk meg a hagymát, fokhagymát kb. 1-2 perc, és tegyük félre. Egy turmixgépbe tegyük bele az apróra vágott paprikát, a pirított hagymát, a fűszeres salsa szószt, sózzuk, borsozzuk és keverjük össze. Ezt követően adjuk hozzá a koriander leveleket. Még egy gyors keverés, és tegyük tálkába, és a hűtőbe, legalább egy éjszakára, tálalás előtt.

5. Jalapeno sajtos salsa szósz:
Hozzávalók:

8 dkg krémsajt, lágy
½ csésze majonéz
½ csésze reszelt cheddar sajt
½ csésze reszelt parmezán sajt
1-2 db ecetes jalapeno paprika
1 jalapeno paprika
Szóráshoz-tetejére:
¼ csésze zsemlemorzsa
¼ csésze reszelt parmezán sajt
Elkészítés:
Egy turmixgépbe tegyük bele a jalapeno paprikát, krémsajtot, majonézt, cheddar sajtot, és a parmezán sajtot.  Keverjük jól össze, és sütő pohárkákba, vagy sütőtálba (jénai tálka is megfelel) öntsük át.
Keverjük össze a zsemlemorzsát a parmezánnal és szórjuk meg a sajt szószunkat. Előmelegített sütőben 10-15 percig süssük. Akkor jó, amikor a sütőtálka oldalán bugyborékol a sajt, és aranybarna a teteje. Hagyjuk kihűlni, vigyázat nagyon forró. Chips, keksz vagy csíkokra vágott zöldséggel tálaljuk a mártogatóst. A tetejét pirított szalonnával, apróra vágott jalapeno paprikával megszórhatjuk.

Aki viszont, szívesen elkészítené a tortilla chipset otthon, ami persze egészségesebb, mint a bolti, és persze olcsóbb is, annak itt a varázslat, nem egy bonyolult, könnyű elkészíteni…

Tortilla chips:
Hozzávalók:
19 dkg kukoricaliszt
10 dkg búzaliszt
só ízlés szerint
2 tk olaj
1/2 teáskanál kömény
1/2 teáskanál kakukkfű
– fűszer elhagyható, ha natúrt szeretnénk készíteni, én ezt szeretem, mivel a szószok pikánsak –


Elkészítés:
A liszteket a – fűszerekkel – keverjük össze egy tálban, adjuk hozzá, két teáskanálnyi olajat és fokozatosan annyi langyos vizet, hogy egy könnyen nyújtható tésztát kapjunk. Ha kész, kis gombócokat formáljunk a tésztából, majd nyújtsuk vékonyra őket, (tésztanyújtó gépet is, lehet használni) és egy serpenyőben körülbelül egy perc alatt pirítsuk meg egy kicsit, mindkét oldalát, de, tényleg csak egy kicsit.

Ha ez megvolt, vágjuk kisebb-nagyobb háromszögeket a tésztából, -derelyevágót is, használhatunk-, és forró olajban süssük ki. Amikor elkészültek, papírtörlőre szedjük ki, és tálalható a pikáns szószok variációival.
Természetesen, aki nem szeretné olajban kisütni, azt megteheti sütőben is. Előmelegített sütőben, sütőpapírral kibélelt, olajjal megkent tepsibe helyezzük a chips darabkákat, ezeket is megkenjük olajjal és pirosra sütjük, kb. 10 perc. Vigyázat, hamar megég, így ellenőrizni kell, sütés közben.

Jó étvágyat!
Üdv, Klarissza
R:Moncsi

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!