Klarissza Blogja

Tudástár – ínyenceknek

Hoztam nektek a receptekhez egy kisokost, ezt az oldalt mindig frissíteni fogom, így az adott receptekben található szószok-mártásokat itt találjátok meg, ha elszeretnétek készíteni. Jó kisérletezést! Üdv, Klarissza *Teriyaki szósz: 1/2 csésze szójaszósz 1/4 csésze víz 2 evőkanál édes rizsbor 1 ek plusz 2 tk barna cukor 1/4 csésze cukor 1 1/2 tk darált fokhagyma 1 1/2 tk darált gyömbér Sűrítéshez: 1/2 ek kukoricakeményítő 1 evőkanál víz Elkészítés: A fenti hozzávalókat, keverjük össze egy serpenyőben, közepes lángon forraljuk, amíg a cukor feloldódik. Sűrítsük be. Keverjünk össze a 1/2 ek kukoricakeményítőt, 1 k vízzel, és adjuk hozzá a szószunkhoz. Még egy pár percig főzzük, míg besűrűsödik a mártás.   *Ázsiai gyömbéres – fokhagymamártás: Hozzávalók: 2 ek szójaszósz 1/4 csésze rizs borecet 1 ek tahini * 2 gerezd fokhagyma, darált 1 ek friss gyömbér, apróra vágott 1 citrom leve 1/2 tk pirospaprika pehely 2 tk pirított szezámolaj 1/4 csésze olívaolaj (A pácból csak annyit használjunk fel, amennyire a csirkének szüksége van, a többit lezárható üvegedénybe a hűtőbe tárolhatjuk, akár 2 hétig is eláll. Viszont én, minden mártást és szószt, ha marad, a mélyhűtőbe lefagyasztom, pici dobozokba, címkézve.) *Tipp: A Tahini nincs otthon, helyette használhatunk *mogyoróvajat. Vagy vegyük meg a boltban, de *házilag is elkészíthető.   *Mogyoróvaj házilag: Hozzávalók: 25 dkg sótlan, pirított, pucolt földimogyoró fél tk só 1 tk méz 2 ek olívaolaj Elkészítés: Az olaj kivételével minden alapanyagot aprítógépbe teszünk, összedaráljuk, sima krémes állagúra. Ha a gépünk nagy teljesítményű, és jól megdarálja a mogyorót, akkor lehet, hogy nem is kell hozzáadni az olajat, mert elég a mogyoróban lévő olaj mennyiség.  Ha esetleg nem kezd el krémesedni, akkor apró adagokban hozzácsepegtetjük az olajat, annyit, amennyi szükséges ahhoz, hogy darált mogyoróból kanalazható, kenhető krém váljék. Ha édesebben szeretnénk, több mézet, ha sósabban, több sót adunk hozzá. Lezárt dobozban vagy üvegben hónapokig eláll a hűtőben. *Togarashi fűszerkeverék : Hozzávalók: 5 tk chili pehely 3 tk szecsuani bors 1 tk fehér pirított szezámmag 1 tk fekete pirított szezámmag 2 tk őrölt mandarin héj 1/2 tk bio fehér mák 1/2 tk barna mustármag Elkészítés: A fenti fűszereket egy tálban keverjük össze, tároljuk egy kis üveges fűszertartályban. *Tipp: Ha nem pirított szezámmagot vásároltunk, akkor egy serpenyőbe pirítsuk meg, vigyázva le ne égjen.   *Datolyaszilvás vinaigrette öntet: Hozzávalók: 1 ek pirított szezámolaj 2 gerezd fokhagyma (közepes, durvára vágott) 1/4 csésze olívaolaj 3 ek citromlé (frissen facsart, mintegy 2 közepes lime) 2 ek mirin – édes főzőbor – helyettesíthető fehér borral 2 ek szójaszósz 1 ek fehér misoelhagyható, ha épp nincs otthon, de beszerezhető az ázsiai boltokban 1 tk kristálycukor 2 ek pirított szezámmag 1 thai piros chili (magokat és a paprika ereit távolítsuk el és vágjuk apróra) 1/2 tk *Togarashi fűszerkeverék 2 db datolyaszilva, apróra vágva 4 db paradicsom, apróra vágva 1/2 közepes vöröshagyma – vékony szeletekre vágva 2 csésze olaj só 1/4 csésze friss bazsalikom (durvára vágott) 1/4 csésze apróra vágott friss koriander (durván) Elkészítés: A fenti hozzávalókat összekeverjük, egy zárható üveg fűszertartóba tároljuk a hűtőbe felhasználásig. Akár le is fagyasszuk, a mélyhűtőbe, kis dobozkába.   *Apple Pie Spice: Hozzávalók: 4 tk őrölt fahéj 1 1/2 tk őrölt szerecsendió 1/2 tk őrölt szegfűbors 1 tk őrölt gyömbér 1 1/2 tk őrölt kardamom Elkészítés: A fenti fűszereket egy tálban keverjük össze, tároljuk egy kis üveges fűszertartályban. *Tipp: a fenti méréseknek nem kell pontosnak lenni, aki esetleg nem szereti a szerecsendió erős intenzív ízét, az tegyen bele kevesebbet.   *Itália saláta öntet: Hozzávalók: 1 1/3 csésze szűz olíva olaj 2/3 csésze rizs ecet- vagy vörösbor, vagy ecet 2-3 ek  kristálycukor ½ tk só ½ tk fekete őrölt bors ¾ tk chili pirospaprika – nagyon apróra vágva – (ha nem szeretjük a csípőset, magozzuk ki, és vágjuk ki az erejét) ¾ tk darált hagyma ¾ tk darált fokhagyma 1 ½ tk olasz fűszerkeverék – (mely majoránna, kakukkfű, rozmaring, borsikafű, zsálya, oregánó, bazsalikom keveréke, ezeket összekeverjük és egy fűszertartóba tesszük). Keverjük össze a hozzávalókat egy turmixgépbe. Tegyük a hűtőbe, felhasználás előtt jól rázzuk össze.    

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!