Ezt ki kell próbálnod – kis gombóckák, édes mázzal körbefogva

Ma hoztam nektek vacsira, egy mennyei húsgombóc falatkákat. Ha már unjátok a jó magyar fasírtot, na, jó az is nagyon finom, – ennek is az elkészítése hasonló-, akkor próbáljátok ki, nagyon finom, a gyerkőcök is imádni fogják. 🙂 Egy kicsit más íz, de megéri…, még vendégvárónak is elkel…

Japán húsgombóc



Hozzávalók
:

0,5 kg darált csirke vagy sovány darált pulyka – sertéshúsból is, lehet csinálni

1 tojás

2 ek finomra vágott mogyoróhagyma – zöldhagyma, vöröshagyma is jó

2 tk darált friss gyömbér

1 tk darált fokhagyma

1 tk méz

½ tk só

½ tk frissen őrölt bors

1/2 csésze zsemlemorzsa

2 tk kukoricakeményítő

Máz:

¼  csésze mirin főzőbor vagy sherry

¼  csésze szójaszósz

2 ek citromlé

2 ek barna cukor

2 tk darált friss gyömbér

1 tk kukoricakeményítő, melyet elkeverünk, 1 ek vízzel

18 mogyoróhagyma, apróra vágva

1 tk pirított szezámolaj

1 tk szezámmag, pirított – serpenyőbe is megpiríthatjuk, ha natúr van otthon

Elkészítés:

Keverjük össze az darált csirkét a tojás, mogyoróhagyma, gyömbér, fokhagyma, méz, só, borst, zsemlemorzsa, kukoricakeményítő egy nagy tálba. Tegyük a hűtőbe, legalább 30 percig, hogy az ízek összeérjenek.

Máz: A mirin (vagy sherry), szójaszósz, citromlé, barna cukor és a gyömbért egy kis serpenyőben, forraljuk fel, keverjük hozzá a kukoricakeményítő -víz keveréket, vegyük alacsonyabbra a hőt, és kevergetve főzzük, addig, míg kissé besűrűsödik, 2-5 percig.

Vágjuk fel a mogyoróhagymát és öntsük rá az olajat. Tegyük félre.

Tűzzük fel a húsgombócokat a nyársra, kenjük be a hagymás olajjal, és előmelegített grill sütőbe, 5-6 perc oldalanként, süssük készre. kb.3-4 perc után, kenjük be a gombócokat a mázzal, és úgy süssük 2 percig még.  Ha kész, szórjuk meg pirított szezámmaggal. Salátával tálaljuk.

Jó étvágyat!

Üdv, Klarissza

R: S.Maci

Tipp: Ma kókuszolajban sütöttem ki a gombócokat. Így annyiban, módosítottam a recepten, hogy a hús fűszerezésnél, kiegészítettem, egy csipetnyi mozsárban tört koriander maggal. A húshoz nem kevertem a zsemlemorzsát, és a kukoricakeményítőt. Hanem csak, a zsemlemorzsával szórtam meg lightosan a gombócokat, és úgy sütöttem ki.

Semmi köret, csak magában, chili szószmártással ettük. Így ez a változat is beilleszthető az egészséges étrendbe.

Tovább a blogra »