Hoztam nektek egy gyors/olcsó és könnyen elkészíthető, akár vendégvárónak is beillő édes kényeztetést…
Csokoládéba mártott mandulás bonbon
Hozzávalók:
1 doboz cukrozott sűrített tej
1/2 csésze + 1 evőkanál szárított kókuszreszelék
2 evőkanál sótlan vaj
20-30 pirított mandula,
20 dkg jó minőségű étcsokoládé – mondjuk egy 60 % kakaó tartalmú
Elkészítés:
Egy serpenyőbe tegyük bele a cukrozott sűrített tejet, vajat és kókuszreszeléket. Főzzük közepes lángon, folyamatos keverés közben körülbelül 12 percig, amíg a keverék meg vastagszik/sűrűsödni kezd. Ha kész, akkor öntsük egy enyhén olajozott (vagy vajazott) sütőlemezre, vagy hőálló üveg tálcára és hagyjuk teljesen kihűlni. A hűtőbe is tehetjük, így hamarabb lehűl.
Míg az édességet lehűl, pirítsuk meg a mandulát, előmelegített sütőben kb. 10 perc alatt készen van. Utána vegyük ki a sütőből és ezt is hagyjuk kihűlni teljesen.
Amikor már minden kihűlt, akkor kezdjük el a csokoládét gőz felett megolvasztani. (egy lábasban melegítsük fel a vizet, alacsony lángon, helyezzünk egy tálat a lábos tetejére, és a tálba tördeljük bele a csokoládét. Keverjük addig, amíg a csokoládé megolvad és sima nem lesz. Ha kész, kapcsoljuk ki a főzőt, de maradjon a tál a láboson, mert a gőzre folyamatosan szükségünk van)
Olajozzuk be a kezünket, és a kókuszos masszából 1 evőkanál halmot tegyünk a kezünkbe és formázzunk golyókat, közepén egy mélyedésbe egy szem mandulát helyezzünk el, és formázzuk rá a kókuszos masszát. Hempergessük meg kókusz reszelékbe. Utána egy villával mártsuk a kis golyókat az olvasztott csokoládéba, csöpögtessük le, és óvatosan kiemelve egy sütőpapírral bevont tepsibe helyezzük. Vagy bonbonos papír kosárkákba. Hűtőbe tehetjük megszilárdulni.
(Tipp: ha nem golyókat formálunk, hanem mondjuk hengert, akkor annak a hossza részébe több szem mandulát helyezhetünk el)
Ne menj még! Most jutott eszembe, hogy az alábbi variáció még ütősebb…
– tehát, a mandula helyett 1 szem epret tegyél a kókuszgolyóba, vagy tovább megyek 1 szem aszalt szilvát. Ez ki kell próbálnod, egyszerűen gyönyörű és finom…
Üdv, Klarissza
Recept: Hópihe
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: