Klarissza Blogja

Varázsoljuk otthonunkba Ázsiát…

Most, mint alapanyag, hoztam egy házi receptet. Még most lehet paprikát kapni a piacon, így el tudjátok készíteni. Jó ha van otthon egy pikáns szósz, melyet mártogatósként használhatjuk, vagy szószként sült húsok, halak mellé, de akár saláta öntetként, pácként is felhasználhatóak. Továbbá remek a szósz, szendvicsekhez, pizzához, és party falatkákhoz.


ázsiai thai édes chili szószÁzsiai thai édes chili szósz – házilag
Hozzávalók :
1 ½ édes mini chili paprika, ½ jalapeno paprika (de használhatunk paprikát, vagy kaliforniait is, és egy kis chilit, vagy erős paprikát)
1 hagyma , megtisztítva, negyedelve
3 gerezd fokhagyma
1/4 csésze olaj
1/2 csésze rizs borecet (vagy almaecet)

 

1/2 csésze barna cukor (használhatunk nád cukrot is)
1/2 csésze halszósz
cayenne-i bors

Elkészítés:
A paprikákat kimagozzuk, (az erős paprikát kettévágjuk, az alsó magházát teljesen kivesszük, ott az erezetet is kivágjuk, a másik felénél – felsőnél – benne hagyjuk, így csak pikánsan lesz csípős a szószunk), feldaraboljuk. Egy turmixgépbe bele tesszük, a hagymával, fokhagymával, durvára daráljuk, (ne legyen teljesen pép).

Egy wokba, vagy nagy serpenyőben, a olajat hevítünk,  közepes hőfokra. Adjuk hozzá a durvára darált paprika masszát, és főzzük, kb. 1 percig. Ezt követően adjuk hozzá a többi összetevőt, jól keverjük össze, és így pároljuk, alacsony hőfokon 20 percig, alkalmanként megkeverve. Megízleljük, hogy szeretnénk bele még több fűszert.
További fűszereket saját ízlésünknek megfelelően alakítsuk ki.

ázsiai thai édes chili szósz
Ha úgy érezzük, hogy többre van szükség, sós ízre, akkor adjunk hozzá 1 evőkanál halszószt. Ha szükséges, hogy édesebb legyen akkor 1 evőkanál barna cukor. Ha arra van szükség, hogy savasabb legyen, akkor 1 ek ecetet tegyünk bele. Ezt követően zárható üvegekbe szedjük ki, és tároljuk hűtőben felhasználásig.

Klarissza
Recept/kép: Gabi

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!