Isteni finom és még pirított is…

Egy kis finomság, érdemes elkészíteni. Megállja a helyét előételként, de vendégváró falatkáknak is kiváló, isteni  finom… 🙂 Akkora sikere lett, hogy már kérdezték, mikor készítek megint egy adagot! 🙂

Pirított pisztáciás sajt golyócskák

Hozzávalók:

2 ½  evőkanál sótlan vaj

1 kisebb hagyma, apróra vágva

1 ½  csésze rizs, kb. 10 dkg

½  csésze száraz fehér bor

csipet sáfrány

frissen őrölt fekete bors

3 csésze csirkehúsleves – (lehet leveskockával is helyettesíteni)

3 ek frissen reszelt sajt

½  ek  liszt

¼  csésze tejszín valamint 2 ek  tej

csipet frissen reszelt szerecsendió

10 dkg mozzarella, apróra kockázva

2 ek apróra vágott pisztácia – (serpenyőben megpirítva)

2 ek fagyasztott zöldborsó, felengedett

2 nagy tojás, felverve

1 ½  csésze zsemlemorzsa – (hogy ropogósabb legyen a panír, használhatunk durvára darált, kukorica pehelyt is: Corn Flakes)

olaj, a sütéshez

Elkészítés:

Egy serpenyőben 2 evőkanál vajat felolvasztunk. Adja hozzá az apróra vágott hagymát és dinszteljük meg. Adjuk hozzá a rizst és jól keverjük el. Adjuk hozzá a fehérbort, és a fűszereket: sáfrányt, sót, borst és kevergetés mellett főzzük, amíg a bor felszívódik, kb. 2 perc.

Adjuk hozzá a meleg csirkehúsleves ½ csésze és főzzük, folyamatos kevergessük, amíg felszívódik.

Akkor jó, amikor a rizottó (rizs) al dente ez kb. 25 perc. Ezt követően keverje hozzá a reszelt sajtot, és hagyjuk kihűlni, még a hűtőbe is betehetjük, ha már nem annyira meleg.

½ evőkanál vajat egy kis serpenyőben olvasszunk fel. Adjuk hozzá, a fél evőkanál lisztet és habverővel folyamatosan mérsékelt tűzön 1 percig főzzük. Adjuk hozzá a tejszín és tejet és kevergetés mellett addig főzzük, amíg besűrűsödik. Ízesítjük: szerecsendió, só, bors, utána tegyük egy tálba és hagyjuk teljesen kihűlni. Keverjük hozzá, a mozzarella sajtot, pisztáciát és a borsót.

Ha kihűlt a rizs, akkor enyhén nedves kézzel golyókat alakítsunk ki a rizsből, úgy, hogy egy mélyedést a közepén az ujjunkkal kreálunk, és bele töltjük egy kanál pisztáciás tölteléket és ráformázzuk a rizses tölteléket, hogy körbe zárja. Ha megformáztuk az összes golyócskát, akkor panírozhatjuk: liszt, tojás, zsemlemorzsa. Olajban, arany barnára sütjük. Mártogtóssal tálaljuk.

Jó étvágyat!

Klarissza

Recept: G.Gergő

Címkék:
Tovább a blogra »